Γερμανία: SPD, Πράσινοι & FDP παρουσιάζουν τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς

Δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP για το σχηματισμό κυβέρνησης φαναριών, φαίνεται να ολοκληρώνονται, για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία.

Τα τρία κόμματα πρόκειται να παρουσιάσουν σήμερα Τετάρτη 24/11 το απόγευμα, την συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μέχρι στιγμής, έχουν κρατηθεί με απόλυτη εμπιστευτικότητα. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμαχία ξεκίνησαν στις 21 Οκτωβρίου, και συμμετείχαν από επτά υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από κάθε κόμμα σε 22 ομάδες εργασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των τριών κομμάτων, ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) πρόκειται να εκλεγεί Καγκελάριος στην Bundestag στις 6 Δεκεμβρίου. Μετά από 16 χρόνια τελειώνει η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), η οποία δεν κατέβηκε ξανά στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.  Η Καγκελάριος και οι υπουργοί της Ένωσης και του SPD συναντήθηκαν την Τετάρτη για την τελευταία τους συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Μέρκελ έλαβε ένα μπουκέτο λουλούδια από τον Σολτς. Στη συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο συγκεντρώθηκε για μια ομαδική φωτογραφία σε μια σκάλα στην Καγκελαρία.

Η συμφωνία συνασπισμού πρέπει να εγκριθεί από τα συνέδρια των κομμάτων στο SPD και το FDP και περίπου 125.000 μέλη των Πρασίνων.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία των τριών κομμάτων

Σε ένα διερευνητικό έγγραφο, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ήδη κάνει ορισμένους «προκαταρκτικούς προσδιορισμούς» και είχαν ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα. Σε αυτό μιλούσαν για “μια συνολική ανανέωση της χώρας και μια νέα αρχή για τη Γερμανία”, προκειμένου να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, η διασφάλιση της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

Πιθανώς, λαμβάνοντας υπόψη τις προεκλογικές υποσχέσεις του FDP, συμφωνήθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι επί των περιουσιακών στοιχείων και δεν θα αυξηθούν φόροι όπως φόρος εισοδήματος, εταιρικής ή προστιθέμενης αξίας. Τον πρώτο χρόνο μιας συμμαχίας φαναριών, ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα δώδεκα ευρώ την ώρα. Αυτή ήταν μια κεντρική προεκλογική υπόσχεση του SPD. Η ηλικία ψήφου για την Μπούντεσταγκ και τις ευρωεκλογές θα μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του κλίματος, το έγγραφο όριζε επίσης ότι η σταδιακή κατάργηση από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα πρέπει να επιταχυνθεί και, ει δυνατόν, να επιταχυνθεί έως το 2030. Μέχρι στιγμής, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έχει προγραμματιστεί το αργότερο έως το 2038. Ένα γενικό όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, όπως ζητούν οι Πράσινοι, δεν πρέπει να μπει. Στο θέμα της μετανάστευσης, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και επιστροφών. Θα δημιουργηθούν νόμιμες διαδρομές πρόσβασης στη Γερμανία

Η κατανομή των υπουργείων στη νέα Κυβέρνηση

Σύμφωνα σύμφωνα με πληροφορίες από το Redaktions-Netzwerk Deutschland (RND), η κατανομή των υπουργείων είναι τόσο ξεκάθαρη, όσο και οι πρώτες υπουργικές θέσεις.

SPD

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Επικεφαλής της Καγκελαρίας, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Υπουργείο Κατασκευών (νέο Υπουργείο).

Πράσινοι

Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος: Robert Habeck, Υπουργός Εξωτερικών: Annalena Baerbock, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Οικογένειας, Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας.

FDP

Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, Υπουργείο Δικαιοσύνης &Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακής

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε 73 ημέρες από τις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ στις εκλογές του 2017, χρειάστηκαν 171 ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, περισσότερες από ποτέ. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχαν περάσει 86 ημέρες. Αντίθετα, η πρώτη και η δεύτερη κόκκινη-πράσινη ομοσπονδιακή κυβέρνηση του καγκελαρίου Gerhard Schröder (SPD) προέκυψαν σε μόλις 30 ημέρες το 1998 και το 2002.

culpanews.gr με πληροφορίες από General Anzeiger