ECDC: Η μετάλλαξη “Omicron” θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες

Photo: Artem Podrez / Pexels

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη εντός μηνών, προειδοποιεί ο οργανισμός ελέγχου μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ (ECDC).

Με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου στη νότια Αφρική, υπάρχουν «ενδείξεις ότι η Omicron θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις από SARS-CoV-2 στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) .

Όσο πιο μεταδοτική είναι η παραλλαγή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κυκλοφορία της σε όλη την Ευρώπη και τόσο μικρότερος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει κυρίαρχη η παραλλαγή έναντι της υπάρχουσας παραλλαγής Delta, κατέληξε το ECDC. Την Τετάρτη, η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του Omicron θα είναι διαθέσιμα εντός των ημερών.

Ο ECDC επισημαίνει τις αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο μεταδοτική είναι η Omicron, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί και εάν μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία από τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη μόλυνση, λέγοντας «τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της παραλλαγής Delta».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά 352 κρούσματα μόλυνσης της Omicron έχουν αναφερθεί από 27 χώρες. Από αυτό το σύνολο, 70 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί από 13 χώρες στην ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου  (ΕΟΧ) — που περιλαμβάνει όλα τα μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.