Γερμανία: Lockdown σε ανεμβολίαστους – Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους από το Φεβρουάριο

Photo: Claudio Schwarz on Unsplash
Με τη σύμφωνη γνώμη του Όλαφ Σολτς και της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η Γερμανία οδεύει προς υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, από το Φεβρουάριο.

Παρ’ ότι στο παρελθόν διαφωνούσε, η καγκελάριος χαρακτήρισε σήμερα την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, αναγκαία. Το μέτρο επιβάλλεται, επειδή η εκστρατεία εμβολισμού δεν έδειξε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επειδή το σύστημα υγείας κινδυνεύει να φτάσει στα όρια της αντοχής του.

Η Ομοσπονδιακή Βουλή θα ψηφίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Δεοντολογίας επί του ζητήματος. Το μέτρο, εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο 2022, όπως ανέφερε η Μέρκελ.

Στη τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο διάδοχός της ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν το μεσημέρι σε μια σειρά από μέτρα. Στόχος τους είναι, να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ως τα Χριστούγεννα.  Οι αποφάσεις βασίστηκαν σε σχέδιο προτάσεων που είχε καταθέσει ο Όλαφ Σολτς.

Τα συμφωνηθέντα μέτρα

  • Στα σχολεία η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις τάξεις.
  • Σε κινηματογράφους, θέατρα, σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου πρόσβαση θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες. Από αυτό τον κανονισμό εξαιρούνται σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες.
  • Ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται να συναντιούνται μόνο με δύο άτομα από ένα άλλο νοικοκυριό. Κανένας περιορισμός δεν τίθεται σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.
  • Σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη ως και του 30% της χωρητικότητας. Πρόσβαση θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες, οι οποίοι ανάλογα με τις περιστάσεις, θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και αρνητικό τεστ. Σε όλες τις εκδηλώσεις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
  • Κρατίδια με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν εκδηλώσεις και να επιβάλλουν αθλητικούς αγώνες χωρίς θεατές.
  • Μετά από νομοθετικές προσαρμογές το άμεσα επόμενο διάστημα, τα κρατίδια θα αποκτήσουν τη δυνατότητα, όταν αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, να κλείνουν καταστήματα εστίασης, να απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ ή και την κατανάλωσή του σε δημόσιους χώρους, να περιορίζουν συναθροίσεις και να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
  • Παραμονή Πρωτοχρονιάς και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα απαγορεύονται συναθροίσεις, ενώ δεν θα επιτραπεί η πώληση πυροτεχνημάτων.
  • Να καθιερωθεί άμεσα διά νόμου ό υποχρεωτικός εμβολιασμός για το προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία.
  • Τέλος, τα κρατίδια ζητούν από την ομοσπονδιακή βουλή να ψηφίσει νόμο για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Στόχος θα πρέπει να είναι, το νέο μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του Φεβρουαρίου.

Μέρκελ υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στη συνέντευξη τύπου στη καγκελαρία μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα μέτρα συνιστούν «πράξη εθνικής αλληλεγγύης», που είναι αναγκαία για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να εκτονωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.

culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle