Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σχεδόν δύο ώρες τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Παρασκευής με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, για να συζυτήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κλήση θεωρήθηκε ως ένα κρίσιμο τεστ για το εάν ο Μπάιντεν μπορεί να πείσει την Κίνα να παραμείνει στο περιθώριο της σύγκρουσης στην Ουκρανία και να απορρίψει τα ρωσικά αιτήματα για στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν υποχρέωση να προωθήσουν την ειρήνη.
Να σημειώσουμε ότι Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να διεξαγάγει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και ότι οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κίνα είχε ήδη συμφωνήσει.
Δεν ήταν σαφές από τις κινεζικές αναγνώσεις της συνομιλίας του Σι με τον Μπάιντεν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μετατοπίσει τη σκέψη του Σι για τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο.
Παραγωγική η συνεργασία Μπάιντεν & Σι
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Παρασκευής ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν και ο Σι συνεργάστηκαν μεταξύ τους πιο παραγωγικά από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές, δεδομένου του μακροχρόνιου της ψυχρής ρητορικής μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Πεκίνου.
Ο Σι και ο Μπάιντεν «συμμερίζονται την άποψη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά και να αποφεύγουν την αντιπαράθεση και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία και τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς», ανέφερε η δεύτερη ανάγνωση.
Όσον αφορά την Ουκρανία, το Πεκίνο είπε ότι η πιεστική προτεραιότητά του είναι «να συνεχίσει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων, να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό».
«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος», φέρεται να είπε ο Σι στον Μπάιντεν και πρόσθεσε «η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που θέλαμενα δούμε».
Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ επιστρέφουν σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης
Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, «δεν πρέπει μόνο να οδηγούν την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμίζονται τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη», είπε ο Σι στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Συνολικά, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σι συμφώνησαν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν «εποικοδομητική». «Οι σχέσεις επιστρέφουν σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και να καταβάλουν αντίστοιχες προσπάθειες για τη σωστή διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε το Πεκίνο.
Η Κίνα είναι «έτοιμη να παράσχει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλες πληγείσες χώρες», δήλωσε το Πεκίνο, αναφέροντας «μια πρωτοβουλία έξι σημείων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία».
Το Πεκίνο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα συνεπαγόταν το ανθρωπιστικό σχέδιο. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η Κίνα θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η σιδερένια συμμαχία της με τη Μόσχα είναι υπό πίεση.