BBC: Εκατοντάδες εκκενώσεις καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Photo: FMedic_photography Pixabay
Εκτενείς αναφορές πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες το BBC για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Σε σημερινό άρθρο στην ιστοσελίδα του επισημαίνει, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές.

Φωτιές στην Εύβοια 

Σχετικά με τις φωτιές στην Εύβοια σημειώνει, ότι τουρίστες και ντόπιοι απομακρύνθηκαν  με τουριστικά πλοιάρια βάρκα από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κυριακή 8/8. Συνολικά πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές τους. Σπίτια και ηλεκτρικά καλώδια έχουν επίσης καταστραφεί.

Ενώ η φωτιά στην Εύβοια είναι η πιο σοβαρή, δεκάδες μικρότερες φωτιές  μαίνονται σε όλη τη χώρα. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν μετά τον πιο έντονο καύσωνα των τελευταίων 30 ετών, κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν στους 45 βαθμούς Κελσίου. Τα κύματα καύσωνα όπως αυτό γίνονται πιο πιθανά και πιο ακραία λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο επόμενος ζεστός και ξηρός καιρός είναι πιθανό να τροφοδοτήσει νέες πυρκαγιές.

Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στην Εύβοια και συνολικά 17 αεροσκάφη και ελικόπτερα βοηθούν στις προσπάθειες εκεί. Ο στρατός έχει επίσης σταλεί. Η ακτοφυλακή από την Τρίτη έχει απομακρύνει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από το νησί. Δραματικά πλάνα έδειχναν πορθμεία γεμάτα κόσμο που περιτριγυριζόταν από το φλεγόμενο τοπίο και τον φωτεινό κόκκινο ουρανό.

Χαρδαλιάς: Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα δύσκολο βράδυ

Στη συνέχεια το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων παραθέτει δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά: “Έχουμε μπροστά μας ένα άλλο δύσκολο βράδυ, μια άλλη δύσκολη νύχτα … Στην Εύβοια έχουμε δύο μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς, ένα στο βορρά και ένα στο νότο”, προσθέτοντας ότι η κατάσταση γύρω από την πρωτεύουσα Αθήνα έχει βελτιωθεί, ενώ  προειδοποίησε ότι “Φοβόμαστε τον κίνδυνο έξαρσης”.

“Νιώθω θυμωμένος. Έχασα το σπίτι μου … τίποτα δεν θα είναι το ίδιο”, είπε ένας κάτοικος, η Βασιλικά, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς επιβιβάστηκε σε πλοίο διάσωσης την Κυριακή. “Είναι καταστροφή. Είναι τεράστιο. Τα χωριά μας έχουν καταστραφεί, δεν έχει μείνει τίποτα από τα σπίτια μας”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα “εφιαλτικό καλοκαίρι” συνεχών δασικών πυρκαγιών.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 140.000 στρέμματα

Τις τελευταίες 10 ημέρες, περισσότερα από 56.000 εκτάρια (140.000 στρέμματα) έχουν καεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος περαιτέρω πυρκαγιών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Κρήτης.

Το Σάββατο, η φωτιά στα βόρεια της Αθήνας στη περιοχή της Πάρνηθα κάλυψε την πρωτεύουσα με πυκνό καπνό. Οι αρχές δημιούργησαν μια τηλεφωνική γραμμή για άτομα με αναπνευστικές δυσκολίες, σύμφωνα με το Associated Press. Ωστόσο, καθώς προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, υπάρχουν ανησυχίες ότι η φωτιά θα μπορούσε να αναφλεγεί ξανά.

Και καταλήγει το BBC. Aρκετές χώρες έχουν προσφέρει ήδη υποστήριξη στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Ελβετία έχουν στείλει πυροσβέστες στη χώρα.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC