Από τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα – Έως τα μεσάνυχτα η διασκέδαση

Photo: pixabay

Τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα μέτρα έχουν στόχο, να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής “Όμικρον” του SARS-CoV-2 και θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης τους, αν η επιτροπή το κρίνει απαραίτητο.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή σε σούπερ μάρκετ, υπεραγορές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας (FFP2/KN95) στους εργαζομένους στην εστίαση. Η επιτροπή κάνει σύσταση η ενισχυμένη μάσκανα να χρησιμοποιείται γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.
  • Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης διαμορφώνεται έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
  • Η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί.Δεν θα υπάρχουν όρθιοι,ενώ στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθεί το μέτρο, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με PCR Test 48 ωρών, ενώ στα  απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Θάνος Πλεύρης: Προσοχή στις επισκέψεις την Πρωτοχρονιά

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση για την Πρωτοχρονιά,  αναφέροντας, ότι όσοι βγουν να διασκεδάσουν να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι. Αν την επόμενη επισκεπτούν συγγενείς άνω των 60 ετών, θα πρέπει να κάνουν απαραιτήτως τest – έλεγχο, ενώ τόνισε, πως αν είναι ανεμβολίαστοι να αποφύγουν να τους συναντήσουν.

Η ανακοινώση των νέων μέτρων από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη