Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια

Medical photo created by freepik - www.freepik.com

Την επόμενη εβδομάδα, ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια, όπως ανακοίνωσαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μαρία Θεοδωρίδου: Tα ανεμβολίαστα άτομα απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η αναπροσαρμογή των σχεδίων πραγματοποιήθηκε λόγω των νέων δεδομένων, που προκαλεί η υψηλή μεταδοτικότητα η μετάλλαξη Δέλτα και το γεγονός ότι οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, τα οποία λόγω των χρόνιων νοσημάτων, δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», σημείωσε η κα Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε δε ότι και τα τέσσερα εμβόλια, που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό και ειδικότερα:

  • Pfizer και Moderna στο 96%,
  • ΑstraZeneca στο 92%
  • Johnson & Johnson στο 85%

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε με έμφαση ότι «Η μία δόση προστατεύει περίπου 33%, άρα είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση. Αν αυτή πέφτει μέσα στις διακοπές, τότε μπορεί να γίνει μετάθεση κατά 2-3 εβδομάδες. Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή! Προσοχή!«  και συμπλήρωσε: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η χώρα ξεπέρασε σήμερα τους 4 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς  και τα 5 εκατ. εμβολιασμένους με τη μία δόση.

Ο κ. Θεμισκολκλέους ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να κλείνουν για την επόμενη ημέρα το ραντεβού τους για εμβολιασμό με Johnson & Johnson και Moderna, ενώ για Pfizer τα ραντεβού είναι διαθέσιμα σε τρεις ημέρες.

Πλήρως εμβολιασμένοι το 38,2% του συνολικού πληθυσμού

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.770.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 5.000.000 με μία δόση (ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού) και πάνω από 4.010.000 αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38,2% επί του συνολικού πληθυσμού. Αύριο, ξεκινάει το επιχειρησιακό πρόγραμμα για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές και συγκεκριμένα η αρχή γίνεται από την Κρήτη.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε  ότι τα ραντεβού θα ξεκινήσουν να κλείνονται από την επόμενη εβδομάδα, με περισσότερες λεπτομέρειες να δίνονται στην ενημέρωση της ερχόμενης Δευτέρας.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας