Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα το πρωί από τις ΗΠΑ, ουσιαστικά ξεκινούν οι διεργασίες και οι συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να παρθούν άμεσα και σίγουρα πριν το σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ, 11/12 Σεπτεμβρίου.
Όπως φαίνεται, η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα είναι και η τελευταία με την παρούσα σύνθεση. Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σλοβενία, την Τετάρτη θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη-Παρασκευή στη Μασσαλία, για να παραστεί στην διάσκεψη για την βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στην επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου μετά την πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι έτοιμο να δώσει και την επόμενη εκλογική μάχη, αν και οπότε προκηρυχτούν εκλογές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε «επιστρατεύονται» στην κυβέρνηση αρκετοί «καθαρόαιμοι» νεοδημοκράτες. Παράλληλα επιδίωξη του Κυριακού Μητσοτάκη είναι να μην διαταραχθεί η πολιτική ισορροπία της κυβέρνησης.
Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πόσο δομικός θα είναι ο ανασχηματισμός, αυτό θα εξαρτηθεί από τις πιθανές αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε δομές και αρμοδιότητες των υπουργείων. Το σίγουρο είναι η δημιουργία ενός “υπερ-υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής”.
Οι αμετακίνητοι & νέοι υφυπουργοί
Τι θα δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σίγουρα να παραμένουν στις θέσεις του 5-6 βασικοί υπουργοί. Οι απόψεις συγκλίνουν, ότι για την ώρα αμετακίνητοι είναι, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Yπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ίσως η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Επίσης σχεδόν βέβαιο είναι, ότι θα υφυπουργοποιηθούν νέοι βουλευτές ιδιαίτερα από περιφέρειες που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Οι αλλαγές – απομακρύνσεις των υπουργών δεν θα γίνουν στη λογική «πετυχημένοι-αποτυχημένοι». Άλλωστε η όποια αναγνώριση αποτυχίας, θα αφορούσε και το «επιτελικό κράτος», το οποίο έχει την άμεση ευθύνη της ασκούμενης πολιτικής. Τέλος δεν αναμένονται αλλαγές στο σύνθεση του ηγετικού κυβερνητικού πυρήνα, του Μαξίμου, όπου η σύνθεση θα παραμείνει σταθερή, εκτός αν γίνει μια αποχώρηση-μετακίνηση.
Γιάννης Οικονόμου: Η αναδιάταξη της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό
Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τον ανασχηματισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα, είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά».
«Το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.