Φιλελεύθερη Ακαδημία 2021 | Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου: Η σχολή του Σικάγο

kefim.org

Η Φιλελεύθερη Ακαδημία του ΚΕΦίΜ επιστρέφει από τις θερινές διακοπές με μία ακόμα συναρπαστική θεματική. Τον Σεπτέμβριο συνεχίζει να εμβαθύνει στις σχολές σκέψης του φιλελευθερισμού, εξετάζοντας αυτή τη φορά τη Σχολή του Σικάγο, με εισηγητές τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χάρη Βλάδο και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ, Γιώργο Αρχόντα.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί διαδικτυακά τις Πέμπτες 16, 23, 30 Σεπτεμβρίου και Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 – 20:30. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα είναι ανοιχτές έως και τις 13.09.2021. 

Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου

Η Σχολή του Σικάγο είναι μια από τις επιδραστικότερες σχολές οικονομικής σκέψης. Οι εκπρόσωποί της, ξεκινώντας από την πεποίθηση ότι οι αρχές της ελεύθερης αγοράς μπορούν να παράγουν τα επωφελέστερα κοινωνικά αποτελέσματα για την ελευθερία και την ευημερία των ανθρώπων, παρήγαγαν και συνεχίζουν να παράγουν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής που υπερβαίνουν το καθαυτό οικονομικό πεδίο καλύπτοντας σχεδόν κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης.

Μεταξύ άλλων θα μας απασχολήσουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης του Σικάγο στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα;
  • Πόσο επηρέασε την οικονομική πολιτική και τη σύγχρονη πραγματικότητα;
  • Ποιες είναι οι προοπτικές της Σχολής σήμερα;
  • Πώς συνδέεται η Σχολή του Σικάγο με τα υπόλοιπα σύγχρονα ρεύματα της φιλελεύθερης παράδοσης;

Τι θα μάθετε 

  • Τις καταβολές, τις βασικές αρχές και τις μεθοδολογικές επιλογές της Σχολής του Σικάγο.
  • Τις ομοιότητες και τις διαφορές της με άλλες σχολές οικονομικής σκέψης στη φιλελεύθερη παράδοση.
  • Τους κύριους εκπροσώπους της (Milton Friedman, Frank Knight, Ronald Coase, Gary Becker, George Stigler, Richard Thaler) και τις συνεισφορές τους στην οικονομική θεωρία.
  • Τις προτάσεις της Σχολής για τη νομισματική και οικονομική πολιτική και τον τρόπο που αυτές επηρέασαν τον 20ο αιώνα και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
  • Την επίδρασή της στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική σκέψη.

Οι επόμενες θεματικές

Ο δεύτερος κύκλος της Φιλελεύθερης Ακαδημίας που θα διεξαχθεί την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 περιλαμβάνει ακόμα τις εξής θεματικές:

Οκτώβριος 2021 – Κρυπτονομίσματα: Θεωρία και πρακτική 

Νοέμβριος 2021 – Φιλελευθερισμός και σοσιαλισμός 

Η Φιλελεύθερη Ακαδημία του ΚΕΦίΜ

Η Φιλελεύθερη Ακαδημία είναι ένα συστηματικό διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, αλλά και φίλους της ελευθερίας ανεξαρτήτως ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τις ιδέες και τις προτάσεις του φιλελευθερισμού μέσα από συναρπαστικές διαλέξεις και εργαστήρια από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες. Υπεύθυνος της Φιλελεύθερης Ακαδημίας είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ και μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου, Γιώργος Αρχόντας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο academy@kefim.org

Δείτε εδώ τις αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος (παροχές & δηλώσεις συμμετοχής).