Alco: Στις 8,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Photo: mohamed Hassan Pixabay

Στις 8,1 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO που πραγματοποιήθηκε από 26 ως 30 Απριλίου για λογαριασμό του Open.

Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα της ΝΔ προηγείται με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη μέτρηση της Alco τον Μάρτιο, η ΝΔ είχε ποσοστό 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%. Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13% και ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 6%,  η Ελληνική Λύση με  4,9% και 3% το ΜέΡΑ25 με οριακή την είσοδο του στη Βουλή. Πλεύση Ελευθερίας και Έλληνες για την Πατρίδα λαμβάνουν 1% και 1,8% αντίστοιχα.

Στις 9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα, με τον «Κανένα» στην δεύτερη θέση.

Στην ερώτηση “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;”, το 34% επιλέγει τον Πρωθυπουργό (36% το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου), ενώ το 25% απαντά ότι προτιμά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (23% το ποσοστό στην προηγούμενη μέτρηση). Το 31% απαντά “κανέναν από τους δύο”.

Μεγάλη ανησυχία για την ακρίβεια

Την ακρίβεια το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ το 24% απαντά ότι ανησυχεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το 6% ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, το 5% για την εξέλιξη της πανδημίας και το 4% για την εγκληματικότητα.

Στη ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύτε ότι μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο τη σταθερότητα στη χώρα; Ποιο την ανάπτυξη; Ποιο τη στήριξη της κοινωνίας;».

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε όλες τις ερωτήσεις. Η διαφορά είναι (28%-15%) για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης, ενώ μειώνεται στις 3 μονάδες (24%-21%) σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινωνίας

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της Alco/Open