Φον ντερ Λάιεν: Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου

Ursula von der Leyen, President of the EU Commission / twitter @vonderleyen

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και τις εισαγωγές προϊόντων διύλισης, μέχρι το τέλος του 2022, από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε, ένα πλήρες ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, απαγορεύοντας τις εισαγωγές αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και προϊόντων διύλισης μέχρι το τέλος του 2022, στο μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό βήμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον απογαλακτισμό της, από την εξάρτησή της για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ursula von der Leyen, απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας, πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τακτικό τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα για να τεθούν σε ισχύ και είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο έντονης συζήτησης. Ο Φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι το να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες-μέλη —μερικές από αυτές περικλείονται στη θάλασσα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό— για κυρώσεις πετρελαίου «δεν θα είναι εύκολο».

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κυρώσεις για το πετρέλαιο, αλλά η φον ντερ Λάιεν δεν διευκρίνισε εάν θα λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις, αν και αυτό φαίνεται πιθανό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε λεπτομερώς το έκτο πακέτο κυρώσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕ το έκτο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει:

  • Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, στη Μπούκα και είναι υπεύθυνοι για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. “…Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε“, είπε η Φον ντερ Λάιεν.
  • Έξοδος της SberBank – της μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με διαφορά, και για δύο άλλες μεγάλες τράπεζες από το SWIFT. Όπως επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν “χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα…”
  • Απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT. “Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου” ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε η ΕΕ να ξεκινήσει η επεξεργασία ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια επισήμανε, ότι η ΕΕ δεν θέλει  μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά από αυτόν. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει.