Νέες κυρώσεις από G7 & ΗΠΑ στη Ρωσία

Νέες κυρώσεις από τους G7 & τις ΗΠΑ στη Ρωσία κατηγορώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι “ντροπίαζει” τη Ρωσία με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η δήλωση της Ομάδας των Επτά (G7) – Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες – δεν διευκρίνισε ακριβώς ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει κάθε χώρα για να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. Ήταν όμως μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη εκστρατεία πίεσης στον Πούτιν ακρωτηριάζοντας την οικονομία της Ρωσίας, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας ενάντια στις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε, ότι θα το κάνουμε έγκαιρα και τακτικά, και με τρόπους που παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς η G7 πραγματοποίησε την τρίτη σύνοδο του έτους την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Η Δύση έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στενό συντονισμό στις ανακοινώσεις της για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν έχει κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν είναι ο μεγάλος καταναλωτής ρωσικών υδρογονανθράκων, έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τους. Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η G7 επέκρινε επίσης προσωπικά τον Πούτιν για τις ενέργειές του στην Ουκρανία

Ο «απρόκλητος επιθετικός πόλεμος» του Ρώσου προέδρου εναντίον της ανατολικοευρωπαϊκής γείτονάς της έχει φέρει «ντροπή στη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», ανέφερει η G7 στην ανακοίνωσή της.

«Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ιδιαίτερα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που σχεδιάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γλιτώσει τις διαδοχικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου», συνεχίζει η δήλωση.

Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Κυριακή, εστιάζοντας σε δύο βασικούς τομείς, στα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών και πλούσιων ατόμων σε κορυφαίες λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Joint Stock Company Channel One (Ρωσία), στον Τηλεοπτικό Σταθμό Russia-1 και στην Joint Stock Company NTV Broadcasting Company. Επίσης απαγορεύει  οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία να τις χρηματοδοτεί μέσω διαφήμισης ή πώλησης εξοπλισμού.

«Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα πρέπει να ασχολούνται με τη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, τονίζοντας ότι αυτά τα μέσα ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Κρεμλίνο.