21η Ιουνίου: Όλες οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα Μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει θεσμός, ξεκίνησε το 1982 από την Γαλλία με Υπουργό Πολιτισμού τον Ζακ Λανγκ, έκτοτε ο θεσμός εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 22 χώρες από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο!

Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν

ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, φέτος θα είναι πιο ιδιαίτερη από ποτέ, καθώς θα υποδεχθεί στην πανηγυρική συναυλία της στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ένα φαινόμενο- ‘παιδί θαύμα’ της κλασικής μουσικής τον μόλις 13 ετών πιανίστα Ελισέι Μισίν. Μαέστρος ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου.

Το πρόγραμμα ανοίγει με την πομπώδη ‘Εορταστική Ουβερτούρα’ σε λα μείζονα (έργο 96) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ακολουθεί το γεμάτο λυρισμό ‘Δεύτερο Κονσέρτο για πιάνο’ (έργο 21) του Φρεντερίκ Σοπέν. Η περίφημη Εισαγωγή- Φαντασία: ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’ του Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Κλείνει με τους ‘Πολοβτσιανούς Χορούς’ της επικής όπερας ‘Πρίγκηπας Ιγκόρ’ του Αλεξάντρ Μποροντίν. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ. Απαιτείται Δελτίο Εισόδου.

Μέγαρο Μουσικής

Φουαγιέ Μουσικής Βιβλιοθήκης (Μεγάρου): 18.00 μ.μ. παρουσιάζει τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου της Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής σε έργα όλων των εποχών της μουσικής δημιουργίας, ξεκινώντας από τον Λουίτζι Μποκκερίνι και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Τα πνευστά της ορχήστρας έχουν έντονη παρουσία, καθώς η Camerata Junior συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια ως πλήρης συμφωνική ορχήστρα. Είσοδος Ελεύθερη. https://www.megaron.gr/event/europaiki-giorti-tis-mousikis/

Κήπος Προεδρικού Μεγάρου:  20.00 μ.μ. ξεκίνημα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και με σολίστ την υψίψωνο Παναγιώτα Πολυζωίδου και τη φλαουτίστρια Ραφαηλία Κόντου, που θα παρουσιάσει έργα των Φραντς Γκρότε και Γιόχαν Στράους του νεότερου καθώς και από ένα απόσπασμα από όπερες των Ζορζ Μπιζέ και Λέοναρντ Μπερνστάιν.

21.00 μ.μ. ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του θέρους που επιμελήθηκε η εξαίρετη ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μουσικής Κατερίνα Παπαδοπούλου. Θα τη συνοδεύσουν η Χορωδία «Δόμνα Σαμίου» και τρεις εκλεκτοί δεξιοτέχνες, οι Γιώργος Κοντογιάννης στην κρητική λύρα και στα κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και Νίκος Παραουλάκης στα πνευστά.

Φινάλε στις 22.00 μ.μ. με τους Babo Koro. Η επταμελής μπάντα (κιθάρα, σαξόφωνο, βιολί, ακορντεόν, μπάσο και ντραμς συν η ερμηνεύτρια Αντιγόνη Μπασακάρου, ενώ επίσης τραγουδάει ο κιθαρίστας Σωτήρης Τσακανίκας), που συνδυάζει το progressive rock με παραδοσιακές μουσικές από όλη τη βαλκανική χερσόνησο, θα στήσει ένα διονυσιακό γλέντι ως το καλύτερο κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.

Κήπος Προεδρικού Μεγάρου: θα είναι ανοιχτός για το κοινό από τις 18:00 και η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Παιδική Νεανική Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» θα παρουσιάσουν στις 19:00 το πρόγραμμά τους με τίτλο «Η Ελλάδα τραγουδάει», ερμηνεύοντας έργα Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και κλασσικής μουσικής.
Τη διεύθυνση της Ορχήστρας θα έχει η Νίνα Πατρικίδου, της Χορωδίας η Μαρία Μιχαλοπούλου, ενώ τα κείμενα και τη σκηνική παρουσία θα επιμεληθεί η Μάγδα Μαυρογιάννη. Είσοδος Ελεύθερη.

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Από τις 20:00 έως τις 23:00 ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης, θα χαρίσει στους επισκέπτες μια μοναδική μουσική εμπειρία. Το πρόγραμμα ξεκινάει με μια αφιέρωση στην Ημέρα της Μουσικής, το τραγούδι “Widmung” (“Αφιέρωση”) του Schumann σε μεταγραφή για πιάνο του Liszt.

Ακολουθούν αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες (Norma, Rigoletto, DonGiovanni κ.α.) που εναλλάσσονται με έργα για πιάνο των Busoni, Glass, Satie, Mussorgsky, Debussy κ.α. Υπάρχουν επίσης διάσπαρτες αναφορές στη μουσική για τον κινηματογράφο (μουσικά θέματα των W. Killar, R. Addinsell, N. Rota κ.α.). Προγραμματίστε την δωρεάν επίσκεψή σας κάνοντας κράτηση.  *Περιορισμένος αριθμός θέσεων.  Πατήστε εδώ: https://www.more.com/music/pagkosmia-imera-mousikis-2024/.