Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: Ελευθερία ή Θάνατος λέμε & εμείς σήμερα

ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων - @fb kerameos

“Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας … Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη ειδική συνεδρίαση της Βουλή των Ελλήνων, κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας», για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

“Για πάνω από ένα μήνα τώρα ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριούπολη λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες. 100.000 άνθρωποι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει κανένα κτήριο να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει μαιευτήρια, νοσοκομεία, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που παρά το ότι έβλεπαν τι έκαναν, δεν δίσταζαν να βομβαρδίζουν”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μια ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα σε άλλους. Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αυτό απεικονιστεί. Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Και έτσι τώρα θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Στην Ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας την διάσταση που έφερε η ελληνική κοινότητα.” πρόσθεσε.

“Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα”

“Πέρα από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός όπου επίσης υπήρχε άλλο ένα ελληνικό κέντρο, που επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη και ο ΥΠΕΞ σας.  Είναι όμως σήμερα ήρεμη γιατί τα δικά μας στρατεύματα απομάκρυναν σε σχετικά ασφαλές σημείο τα ρωσικά. Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον φόβο και το θάνατο κοντά στις ελληνικές κοινότητες. Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν”, σημείωσε ο Ζελένσκι.και συνέχισε “Η Ρωσία χτύπησε τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως δεν συνέβη μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και σήμερα οι Ρώσοι συμπεριφέρονται απευλαύνοντας πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι”.

“Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Μια νέα φιλική εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία”, τόνισε.

“Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι οι κοινότητες αποδεκατισμένες οι Ρώσοι επιτίθενται συνεχώς αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας θα καταφέρουμε να νικήσουμε” σημείωσε και πρόσθεσε, “Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονατίσουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνει Θερμοπύλες.”

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Ζελένσι έδωσε το λόγο σε δύο ελληνοουκρανούς μαχητές οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν “… απευθύνομαι σαν Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε κατά των ναζιστών. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα αλλά για τις δυσκολίες που έχουμε στην ειρηνική Μαριούπολη. Η πόλη έχει καταστραφεί από τους Ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες, βοηθήστε μας.” και ο λάλλος μαχητής είπε, ” Καλημέρα εγώ λέγομαι Αναστάσιος παρακαλώ ακούστε την έκκλησή μας. Εκατοντάδες πεθαίνουν τώρα, δεν αφήνει εχθρός να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια”.

Τη διαδικασία άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση, ενώ στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. 

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Να σημείωσουμε ότι στην έναρξη της συνεδρίασης, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη χειροκρότησαν, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραβρέθηκε περίπου η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον χειροκρότησαν όρθιοι, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν καθισμένοι.