Γ. Στουρνάρας: Ανάπτυξη 3,8% από 4,8% & πληθωρισμό στο 5,2% για φέτος

O Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ανάπτυξη 3,8% από 4,8%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και πληθωρισμό στο 5,2%, προβλέπει για φέτος στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% και εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7%,.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων ο Διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε, ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας κύριοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για το 2022 πρέπει να είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης, ώστε να επεκταθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, και η συνέχιση των προσπαθειών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο.

Αν και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για φέτος είναι η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα: η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η έξαρση της αβεβαιότητας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μετριάζει τις προσδοκίες των οικονομικών μονάδων και επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις τους.

Ως εκ τούτου, η ελληνική οικονομία προβλέπεται το 2022 να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αρχική πρόβλεψη (4,8%). Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σχετικά με το πληθωρισμό ο κ Στουρνάρας επισημαίνει ότι το 2021 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 0,6%, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σαφώς μικρότερος σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr