Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι είστε με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε την Τρίτη την ΕΕ να «αποδείξει» ότι είναι με την Ουκρανία καθώς αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τον ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο – της δεύτερης πόλης της χώρας του – ως έγκλημα πολέμου και είπε ότι η υπεράσπιση της πρωτεύουσας από τον στρατό της Μόσχας ήταν κορυφαία προτεραιότητα

Χωρίς εσάς, η Ουκρανία θα είναι μόνη. Έχουμε αποδείξει τη δύναμή μας. Έχουμε αποδείξει ότι, τουλάχιστον, είμαστε ακριβώς ίδιοι με εσάς. Οπότε αποδείξτε, ότι είστε μαζί μας, αποδείξτε ότι δεν θα το αφήσετε πάμε”, είπε ο Ζελένσκι.

Περαιτέρω, υποστήριξε: «Αγωνιζόμαστε για τη γη και την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι όλες οι πόλεις μας είναι πλέον αποκλεισμένες. Κανείς δεν πρόκειται να μας σπάσει, είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί».

Οι ευρωβουλευτές, πολλοί φορώντας μπλουζάκια #standwithUkraine που έφεραν την ουκρανική σημαία, άλλοι με γαλαζοκίτρινα κασκόλ ή κορδέλες, χειροκροτούσαν τον Ζελένσκι.

@twitter NEXTA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει πρωτοφανή βήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας  την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο ψηφίσματος και τροπολογίες που υποστηρίζονται από τα κύρια κόμματα της συνέλευσης, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν να διευρυνθεί το πεδίο των κυρώσεων «με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης, ιδιαίτερα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος». Ενώ ο Πούτιν «υπενθυμίζει τις πιο φρικτές δηλώσεις δικτατόρων του 20ου αιώνα», είναι «ηρωικό», ανέφερε το προσχέδιο του μη δεσμευτικού ψηφίσματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παροτρύνει επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να είναι πιο σκληροί με ολιγάρχες και αξιωματούχους κοντά στη ρωσική ηγεσία, να περιορίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, να απαγορεύσουν τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία εξ ολοκλήρου από το τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT και να κλείσουν όλα τα λιμάνια της ΕΕ σε Ρωσικά πλοία ή πλοία που κατευθύνονται προς ή από τη Ρωσία.

“Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο. Θα σηκωθούμε όρθιοι, δεν θα κοιτάξουμε αλλού όταν αυτοί που μάχονται στο δρόμο για τις αξίες μας καταστρέψουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλώντας μπροστά στις σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας. .

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πόλεις στην ανατολική Ουκρανία και συγκέντρωσαν τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο την Τρίτη.

Την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, αξιωματούχοι στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δήλωσαν, ότι ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το κτίριο της τοπικής διοίκησης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.