Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα – Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

ck/culpa media

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (lockdown) από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την μαραθώνια συζήτηση και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων.

Όπως επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτι».

Τα μέτρα χαλάρωσης

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με χρήση του ειδικού κωδικού 13032 και με περιορισμό τις 3 ώρες . Η πώληση (click in shop) και η παραλαβή (click away) εντός του καταστήματος, θα γίνονται με ραντεβού. Παραμένει ο περιορισμός για έναν πελάτη ανά 25 τ.μ.

Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση, με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033. Το μέτρο είναι πιλοτικό και θα αρθεί αν παρατηρηθεί κατάχρησή του ή εικόνες συνωστισμού. Η μετακίνηση αφορά τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση» τόνισαν οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε «Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», και επεσήμανε, πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Τα νέα κρούσματα

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.31 – 1.5)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.