Φον ντερ Λάιεν: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου … τι είναι έγκλημα πολέμου

Η Πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε το Σάββατο (9/4), ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι πρέπει να ερευνήσουν τα υποτιθέμενα περιστατικά.

Αποχωρώντας από την επίσκεψή της στην Ουκρανία είπε ότι είδε με τα μάτια της την Παρασκευή την καταστροφή στην πόλη Bucha, κοντά στο Κίεβο. Ομάδα ιατροδικαστών ξεκίνησε την εκταφή ενός ομαδικού τάφου την Παρασκευή, που περιείχε πτώματα αμάχων που σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν, ενώ Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη.

«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, εγώ είμαι γιατρός, και αυτό πρέπει να το ερευνήσουν οι δικηγόροι προσεκτικά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στο τρένο, κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

«Είδα τις φωτογραφίες, μου τις έδειξε (ο Ουκρανός πρωθυπουργός) Denys Shmyhal: Να σκοτώνονται άνθρωποι καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα μάτια μας πως η καταστροφή στην πόλη στόχευετις ζωές των πολιτών. Τα κτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος», είπε αναφερόμενη στην Μπούχα.

Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και της Δύσης για εγκλήματα πολέμου και αρνήθηκε ότι στοχεύει αμάχους. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη πως οι ισχυρισμοί ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούχα, ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία», που αποσκοπούσε στη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.

Την Παρασκευή, την ίδια μέρα που η Φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφτηκαν το Κίεβο και τα περίχωρά του, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγόρησαν τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση, που σκότωσε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό Kramatorsk στην ανατολική Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με την Ουκρανία σε μια κοινή ομάδα έρευνας για να συγκεντρώσει στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου για χρήση σε μελλοντικές δικαστικές υποθέσεις.«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι καλά τεκμηριωμένο, για να αποτραπούν ήττες στο δικαστήριο, επειδή τα στοιχεία δεν είναι αρκετά καλά», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.