Iris Apfel: Ζωή σαν παραμύθι – Φωτομοντέλο ετών 100!

Iris Apfel (@iris.apfel) • Instagram

Επιχειρηματίας, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, αλλά και μοντέλο μόδας. Η Iris Apfel αγαπά τα πολύχρωμα αξεσουάρ και τα έντονα χαρούμενα χρώματα, με την πληθωρική αισθητική τους. Σύνθημά της είναι: «Καλύτερα να είσαι ευτυχισμένος παρά καλοντυμένος».

Ποια είναι η Iris Apfel

Η Αμερικανίδα Iris Apfel γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921. Οι γονείς ήταν Εβραίοι και διατηρούσαν επιχείρηση που πωλούσαν καθρέπτες.  Αν και μεγάλωσε σε αγρόκτημα συχνά-πυκνά, πήγαινε με το μετρό στο Μανχάταν και αγόραζε από παλαιοπωλεία αντικείμενα vintage, ξεκινώντας την εξαιρετική συλλογή κοσμημάτων της, απ’ όλο τον κόσμο. Η Iris Apfel σπούδασε Ιστορία Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και παρακολούθησε τη Σχολή Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν.

Το 1948 παντρεύεται τον Καρλ και μαζί ξεκινάνε μία κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση, την: Old World Weavers έως το 1992. Η εταιρία ειδικευόταν στις αναπαραγωγές υφασμάτων 17ου, 18ου και 19ου αι., για τον λόγο αυτό άλλωστε το ζευγάρι, ταξίδευε σε όλο τον πλανήτη, αναζητώντας υφάσματα χειροποίητα μη δυτικού κόσμου. Η Apfel στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας, φορούσε αυτά τα κομμάτια και δημιουργούσε πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις, με τα υπέροχα outfits.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν, η περίφημη σύμβαση με τον Λευκό Οίκο και την ανακαίνισή του, που διήρκησε εννέα προεδρίες: Truman, Eisenhower, Kennedy, Reagan Clinton κ.α. Το 2011 έγινε τακτική επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Ενώ το 2016, έπαιξε στη διαφήμιση για το γαλλικό αυτοκίνητο DS-3 και ήταν το πρόσωπο της αυστραλιανής μάρκας Blue Illussion. Η Apfel με τα χρόνια, άρχιζε να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής για το στυλ της, αλλά και τη θετική ενέργεια που εξέπεμπε.

Μοντέλο ετών 97 

Η σπανιότητα και η αξία των αντικειμένων που συνέλλεγε, παρουσιάσθηκαν το 2005 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, κέντρισε και το ενδιαφέρον των σχεδιαστών και οίκων μόδας, έχοντας πάντα μία πρόσκληση σε όλες τις επιδείξεις και τα fashion events!

Η Iris σε ηλικία 97 ετών, υπογράφει συμβόλαιο μόντελιγκ ως style icon,  με το παγκοσμίως γνωστό πρακτορείο μόδας IMG. Ο καλός της φίλος Tommy Hilfiger, βλέποντας τις συχνές εμφανίσεις της, την ενθάρρυνε να υπογράψει με επίσημη εκπροσώπηση. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα brands του κόσμου: MAC cosmetics, Zenni Optical, Kade Spade κ.α. Επίσης αντιπροσωπεύεται από την εταιρία που εκπροσωπεί σχεδόν, όλα τα μοντέλα της Victoria s Secret. Όταν ρωτήθηκε η Iris από το Women’s Wear Daily για την επιτυχία της είπε: «Ποτέ δεν περίμενα ότι η ζωή μου, θα πάρει αυτή τη στροφή, ώστε να προετοιμαστώ γι’ αυτό.»

Το 2018 η εταιρία Mattel συνεργάζεται με την Apfel, για τη δημιουργία μίας Barbie, με το όνομά της. Η Iris είναι η γηραιότερη Barbieαυτή τη φορά, φοράει ένα υπέρκομψο πράσινο κοστούμι Gucci και φυσικά τα μαύρα κοκκάλινα γυαλιά, σήμα κατατεθέν της! Να σημειώσουμε, ότι στην τεράστια συλλογή της, περιλαμβάνονται 100 ζευγάρια γυαλιών που χωρίζονται σε 5 κατηγορίες και φέρουν τον τίτλο: «Iris Apfel Edit».

Και Facebook και Instagram…και HNM!

Οι θαυμαστές της Apfel, δημιούργησαν σελίδα στο Facebook, προτρέποντας όλες τις γυναίκες να χαίρονται τις στιγμές της κάθε ηλικίας τους, χωρίς περιορισμούς και κοινωνικά ταμπού. Έχει 1,8 εκατομμύρια followers στο Instagram, που την ακολουθούν και μαθαίνουν τα μυστικά του στυλ της. Χαρακτηριστικά λέει: «Η ζωή είναι δύσκολη, οπότε η μόδα πρέπει να έχει πλάκα. Προσπαθώ να το δώσω στους ανθρώπους να το καταλάβουν».

Η δαιμόνια επιχειρηματίας, που πιστεύει ακράδαντα ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, λάνσαρε με επιτυχία τη συλλογή της, στα πολυκαταστήματα HNM, η οποία είναι αποκλειστικά διαθέσιμη online στο hm.com από τις 31.03.22 και στο κατάστημα Ερμού 11 & Βουλής. Όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή είναι ανακυκλωμένα ή προέρχονται από βιώσιμες πηγές.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το instagram.com/iris.apfel

Iris – Official Trailer