Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια Covid-19

Photo Spencer Davis on Unsplash
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να συζητήσει την πρόταση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να παραιτηθεί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων COVID-19, δήλωσε την Πέμπτη 6/5 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η επικεφαλής της ΕΕ δήλωσε, ότι η προσπάθεια εμβολιασμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να εμβολιάζονται 30 Ευρωπαίοι ανά δευτερόλεπτο, ενώ εξάγουμε περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, στον υπόλοιπο κόσμο.

“Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο”, δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.”Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 που είναι στην κατεύθυνση να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.”

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μόλις το 0,2% των εμβολίων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα

Η Νότια Αφρική και η Ινδία υπέβαλαν την ήδη την πρόταση για την άρση της πατέντας  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Οκτώβριο, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από μεγάλο αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών που λένε ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα, για την ευρύτερη διάθεση των εμβολίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον Απρίλιο ότι από 700 εκατομμύρια εμβόλια που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, μόνο το 0,2% πήγε σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Αντιδρούν οι εταιρείες για την άρση της πατέντας

Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνεργασία με μια ομάδα χωρών, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ελβετίας, που έχουν αντιταχθεί στην παραίτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων COVID-19.

Υποστηρίζουν ότι θα υπονόμευε τα κίνητρα για εταιρείες που έχουν παράγει εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ να το πράξουν σε μια μελλοντική πανδημία. Λένε επίσης ότι η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, με την έλλειψη επαρκούς παραγωγικής ικανότητας.

Η παραγωγή εμβολίων είναι επίσης περίπλοκη, όπως αποδεικνύεται από τα προβλήματα παραγωγής της AstraZeneca, και θα απαιτούσε επίσης μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και προσωπικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι υποστήριξαν την παραίτηση, αν και η επικεφαλής του εμπορίου Κάθριν Τάι προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο.

Ο Von der Leyen είπε ότι, βραχυπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

culpanews.gr με πληροφορίες από το ca.finance.yahoo.com