Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Δύση ανασυγκροτείται στρατηγικά – Η Ευρώπη δείχνει ανακλαστικά

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Το ουκρανικό ζήτημα κρίνεται στην πραγματικότητα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει παραδώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας στα χέρια των ΗΠΑ», ανέφερε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακή εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ευρώπη έχει παραδώσει το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας στα χέρια των ΗΠΑ

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «H EE έχει υποστεί δύο σοκ τα τελευταία χρόνια, τα οποία την έχουν κινητοποιήσει. Το ένα είναι η πανδημία και το άλλο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ακραίες αυτές καταστάσεις την ανάγκασαν να ενεργοποιηθεί. Είχε προετοιμαστεί στου κασίδη το κεφάλι. Είχε προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στο “εργαστήριον η Ελλάς” και είχε διαμορφώσει την ικανότητά της, με πάρα πολλά ερωτηματικά, να αντιδρά σε κρίσεις, γιατί νόμιζε πως η ιστορία έχει τελειώσει και ότι όλα θα λειτουργούν υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως» και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη έχει παραδώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, εδώ και έναν αιώνα, το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας στα χέρια των ΗΠΑ. Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός συνομιλητής του Προέδρου Πούτιν και το ζήτημα κρίνεται στην πραγματικότητα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν έναν διαδικαστικό μεσολαβητικό ρόλο. Η απόφαση, όμως, του Προέδρου Πούτιν να κινηθεί η πολεμική μηχανή, να κηρυχθεί στην πραγματικότητα ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, κινητοποίησε περισσότερο και βαθύτερα την ΕΕ, και, παραδόξως, όχι την πάντοτε κινητική Γαλλία αλλά τη Γερμανία, η οποία βρήκε μία ιστορική ευκαιρία να μπορέσει να ξεπεράσει το βαθύ σύμπλεγμα ενοχής που έχει σε σχέση με τον ναζισμό, το Ολοκαύτωμα και τις ιστορικές ευθύνες της για ό,τι συνέβη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ευρώπη δείχνει ανακλαστικά

Όσον αφορά την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Η ομιλία Σολτς στην Ομοσπονδιακή Βουλή, τα 100 δισ. ευρώ σε ένα αμυντικό πρόγραμμα, ίσως είναι μία νέα εποχή για την Ευρώπη αλλά και για τις γερμανορωσικές σχέσεις στο πεδίο της οικονομίας, της ενέργειας και στο πεδίο της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής.

Η Ευρώπη δείχνει ανακλαστικά. Δεν μπορεί από μόνη της η Ευρώπη να χειριστεί τα ζητήματα αυτά αλλά ούτε οι ΗΠΑ. Η Δύση ανασυγκροτείται στρατηγικά και αυτό είναι το πολύ σημαντικό κεκτημένο, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή που έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Η συζήτηση έχει ξαναγυρίσει στις πηγές του ψυχρού πολέμου, στην πυρηνική αποτροπή και ως πυρηνική δύναμη η ΕΕ είναι κάτι πολύ λίγο. Οι πυρηνικές δυνάμεις είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι πλέον εκτός ΕΕ, αλλά η βρετανική πυρηνική ισχύς είναι εντός νατοϊκού σχεδιασμού. Ευρωπαϊκός πυρηνικός πυλώνας είναι η Γαλλία, που είναι εκτός νατοϊκού σχεδιασμού.

Στα θέματα που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να δοθεί απάντηση από την ΕΕ. Διότι τα θέματα αυτά συνδέονται, πλέον, με τον πυρηνικό συσχετισμό δυνάμεων και με την ανάσχεση και η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον εαυτό της και στην Ουκρανία αντιπυρηνική ομπρέλα και ανάσχεση. Οι ΗΠΑ είναι απολύτως αναγκαίες, γι’ αυτό και ο συνομιλητής του Προέδρου Πούτιν είναι ο κ. Μπάιντεν».