Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρελαίο & φυσικό αέριο

Biden announces US ban on Russian oil imports

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οικονομική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν, αλλά θα υπάρξει κόστος και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο. «Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα μας κοστίσει επίσης».

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά δεν προχώρησαν στην πλήρη απαγόρευση, η οποία θα δημιουργούσε μεγαλύτερες δυσκολίες στους Ευρωπαίους που εξαρτώνται περισσότερο από τους Αμερικανούς στη ρωσική ενέργεια.

«Προχωρούμε με αυτήν την απαγόρευση, κατανοώντας, ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας δεν είναι σε θέση να ενωθούν μαζί μας», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Είμαστε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, οπότε μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, όταν άλλοι δεν μπορούν».

Το εμπάργκο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των ήδη υψηλών τιμών της βενζίνης ακόμη υψηλότερα, ήρθε στον απόηχο της αυξανόμενης δικομματικής πίεσης στο Καπιτώλιο, που ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να ανατρέψει τη θέση του για απαγόρευση λόγω ανησυχιών για αυξημένο κόστος καταναλωτή. Η κίνηση σηματοδοτεί μια ανατροπή στην πολιτική για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είχε αντισταθεί στις δικομματικές εκκλήσεις για κλιμάκωση των τιμωριών κατά της Μόσχας.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr