Ουκρανία: Κίνδυνος διαφυγής ραδιενεργών ουσιών στο Τσερνόμπιλ

Chernobyl Plant - Photo: Mick De Paola on Unsplash

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας ανέφερε, ότι η παροχή ρεύματος διακόπηκε την Τετάρτη στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής για το μπλακ άουτ και προειδοποιεί, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πυρηνική εκκένωση».

Εάν δεν διασφαλιστεί η παροχή ρεύματος στα συστήματα ψύξης του εργοστασίου, τα οποία εμποδίζουν την εξάτμιση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, η ουκρανική υπηρεσία επισημαίνει, ότι ενδέχεται να απελευθερωθούν ραδιενεργές ουσίες, σε άλλες περιοχές όπως της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης.

Σε ανάρτηση της, η Energoatom λέει ότι μια γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτούσε το εργοστάσιο αποσυνδέθηκε, αφού υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σταθμού από τη Ρωσία, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Galushchenko. Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε, ότι σταμάτησε να λαμβάνει δεδομένα παρακολούθησης από το εργοστάσιο και προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές τους είχαν πει ότι το προσωπικό του εργοστασίου, που αποτελείται από περίπου 210 εργαζόμενους, βρίσκονταν συνεχώς σε υπηρεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει αμέσως από τη Ρωσία να σταματήσει το πυρ και να επιτρέψει στα συνεργεία επισκευής να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό» στο Τσερνόμπιλ.

Είπε, ότι οι εφεδρικές γεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για 48 ώρες.«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας τις διαρροές ραδιενέργειας επικείμενες», είπε ο Κουλέμπα σε μια σειρά από tweets. “Ο βάρβαρος πόλεμος του Πούτιν θέτει ολόκληρη την Ευρώπη σε κίνδυνο. Πρέπει να τον σταματήσει αμέσως!”

Να σημειώσουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ μετά την έναρξη της εισβολής τους, στις 24 Φεβρουαρίου.

culpanews.gr με πληροφορίες από BBC & CBSNEWS