Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για MME, ακρίβεια, ΔΕΗ, Πολάκη & ΚΙΝΑΛ

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ

Με έντονη κριτική στα media ξεκίνησε τη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Αταίριαστοι» υποστηρίζοντας, ότι τα ΜΜΕ έχουν μεροληπτική στάση απέναντι στο κόμμα του, ενώ όσον αφορά για την ακρίβεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι υποτίμησε το μέγεθος της κρίσης. 

«Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, ότι δεν υπάρχει άλλη φωνή. Το πρόβλημα στην χώρα σήμερα είναι ότι διαμορφώνεται ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έχουν πρόβλημα πλουραλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για την στοχοποίηση δημοσιογράφων ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα είπε: «Όταν ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει κριτική. Η στοχοποίηση δεν με εκφράζει προσωπικά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ». Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πλουραλισμού, δεν το χρεώνω σε σας, είναι μεγάλη συζήτηση για το πού χρεώνεται, ανέφερε.

Για την ακρίβεια

Για το θέμα της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να αντιληφθεί το μέγεθός του. Το υποτίμησε. Δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο δεν θα είναι προσωρινό με αποτέλεσμα να υπάρχει για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό ζήτημα».

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου, ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση», τόνισε επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Σχετικά με την αύξηση της τιμής του ρέυματος, σημείωσε ότι δεν έγιναν θεσμικές παρεμβάσεις: «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης» είπε. Εϊναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης, ειπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ (δημόσια) στην λειτουργία της, θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια.

Όσον αφορά με την στάση της κυβέρνησης είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληση για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη.

Κατώτατος μισθός

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θελει, αλλά ενα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους. Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Για τις φοροελαφρύνσεις

Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους.

Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του, είπε και συμπλήρωσε: «Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους».

Το αίτημα για εκλογές 

Ζητάμε εκλογές γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνική συνοχή. Επρόκειτο για μια κομβική μεταστροφή του πρωθυπουργού στην διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό αυτό που ζούμε.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει απολύτως στη διαχείριση της πανδημίας, είναι διαχειριστής της συμφοράς, έχει μεγάλη αδυναμία να την διαχειριστεί, είπε.

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας, είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά αυτή που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και η άλλη η πολιτική που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη άποψη εκφράζεται από τις προοδευτικές δυναμεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Πολάκη

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη τόνισε χαρακτηριστικά, ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνει.  Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις.

«Σε αρκετούς συντρόφους μου υπάρχει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου. Όχι δεν με εκφράζει αυτή η άποψη» είπε.

Σε ερώτηση γιατί παραμένει ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «θα ακούγονται όλες οι απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα».