Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Οφείλουμε να αλλάξουμε – Δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην Κεντρική Επιτροπή / syriza.gr

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών ξεκίνησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάσε μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών.

Ήταν μια Κεντρική Επιτροπή “εξπρές” και τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μιλήσει κανείς σύνεδρος, όπως πρότεινε το Εκτελεστικό Γραφείο. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ομάδας 53+, που ενημερώθηκε μόλις 5 λεπτά πριν ότι δεν θα γίνουν ομιλίες

Οι τρεις αιτίες της ήττας

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τρεις βασικές, κατά την εκτίμησή του αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος: «Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη». Και πρόσθεσε ότι «αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας. Και σ’ αυτό συνέβαλαν, βέβαια, και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία, είπε ο Αλ. Τσίπρας «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Η τρίτη αιτία συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι «η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Οφείλουμε να αλλάξουμε

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε κατηγορηματικά: «Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε. Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα» και κάλεσε τα στελέχη του «Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας».

Δεν μπαίνουμε σε μικροκομματικούς εμφυλίους

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός» και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Η οικονομική της πολιτική, η κοινωνική της πολιτική».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας».

Δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς

Επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα: «Για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή. Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται, είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες κάλπες. Αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική».

Πάμε να αναμετρηθούμε με την Δεξιά

Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».