Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Δεν διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση των ηττημένων

Ο Αλέξης Τσίπρας στη 86η ΔΕΘ

Δεν διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση των ηττημένων, τόνσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης.

“Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο και το πρόγραμμα που καταθέσαμε χτες ήταν σαφέστατο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει στον δρόμο. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο πιο εφικτό το σχέδιο. Χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφίας”.

Στόχος η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών

“Αν αυτό δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών, είναι απολύτως εφικτό”, είπε και πρόσθεσε: “Υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Θα αποφασίσουν με κριτήριο τι θα τους ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Αν κερδίσει ο Μητσοτάκη, ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, κάτι προς το χειρότερο. Για εμάς ξέρει ότι θα κάνουμε το παν για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει τις αδικίες και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία”.

Απέκλεισε το σενάριο να δεχθεί άλλον πρωθυπουργό σε ενδεχόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση»

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 που το οδήγησε κατάρρευση. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η σύμπλευση των δύο πόλων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε τέτοια το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων.

Για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη & Πιτσιόρλα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρακολουθήσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι Τόσο εγώ όσο και τα κόμμα της αντιπολίτευσης δικαίως μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που αφορά όλους μας. Από την πρόεδρο της Δημοκρατίας το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση. Δεν μπορώ να ζητήσω εγώ να παραιτήσει τον κ. Μητσοτάκη.

Όσον αφορά την παρακολούθηση Πιτσιόρλα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν έδωσε καμία εντολή παρακολούθησης του και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε και έπραξε όπως θα έπρεπε να πράξει ο κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και  συμπλήρωσε “Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα εγώ κανέναν. Δεν έδωσε καμία εντολή. Η ΕΥΠ έκρινε οτι πρέπει να ερευνηθούν στελέχη που τότε άνηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δίνουμε όλες τις εξηγήσεις. Ζήτησα και στο κοινοβούλιο, εάν θέλει η κυβέρνηση, να υπάρξει και ειδική εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη.”

Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ’ αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο. Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.

Για τους συνταξιούχους

Για τους συνταξιούχους είπε: “Μετά την μεσαία τάξη η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους. Ήταν η κατηγορία που είχε αποδεχθεί το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει στην περίοδο Σαμαρά, μέσα από την προπαγάνδα. Πίστεψε ότι με την κυβέρνηση ΝΔ θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είδε; Ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα στο τέλος του χρόνου και είχαμε και την μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου τάξανε ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και τελικά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν οι υψηλότερες συντάξεις και επιπλέον, για τις προσφυγές τους είπε ψέματα σαν κοινός απατεώνας. Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις είπε: “Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας είπε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα”.