Γιάννης Μαρκόπουλος: 60 χρόνια Μουσικής

Ο κορυφαίος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, μας ετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία με πολυαγαπημένα τραγούδια, καταγράφοντας τα 60 χρόνια συνεχόμενης συνθετικής του δημιουργίας, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Μαζί του θα συμμετέχει η Ορχήστρα “Παλίντονος Αρμονία”, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, ενώ η μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπέρι.

Οι Συντελεστές και η συναυλία του

Ο Κρητικός συνθέτης και σημαιοφόρος του κινήματος της “επιστροφής στις ρίζες”, ο μουσικός που με το όραμά του, χάραξε τα μουσικά δρώμενα της δεκαετίας του ’70 θα παρουσιάσει μία ανθολογία από τους κύκλους των τραγουδιών που σφράγισε με την υπογραφή του, εστιάζοντας στην ιστορία τους, τους μύθους και στον έρωτα σαν κινητήριες δυνάμεις ψυχικής ανάτασης και στους μεγάλους ποιητές που προσέγγισε Ελύτη, Σεφέρη αλλά και νεότερους που ανέδειξε.

Έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αυτή τη φορά ο Γιάννης Μαρκόπουλος στρέφεται στη νέα γενιά καλλιτεχνών, που υπηρετούν το γνήσιο και το αυθεντικό στη μουσική.

Μαζί του επί σκηνής, αγαπημένοι ερμηνευτές από το σήμερα: ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιώργος Περρής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης και η Βάνα Μάνη.

Λίγα λόγια για τον πολυσχιδή συνθέτη

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιρροές προέρχονται από την τοπική μουσική, με τους γρήγορους χορούς και  τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα, καθώς και από τη μουσική της κοντινής Αιγύπτου.

Εισάγεται στο Πάντειο πανεπιστήμιο και συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, με τον βιολονίστα Joseph Bustidui και τον Συνθέτη Γιώργο Σκλάβο. Το 1962 με τη μουσική που υπογράφει, για την ταινία του Νίκου Κούνδουρου: ‘Μικρές Αφροδίτες’, ο συνθέτης κερδίζει το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το soundtrack κάνει το συνθέτη γνωστό παγκοσμίως, και ο Μαρκόπουλος χαιρετίζεται για το μουσικό του ταλέντο, απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία.

Με τη φυγή του στο Λονδίνο λόγω δικτατορίας, έρχεται σε επαφή με τους συνθέτες Ιάννη Ξνάκη και Γιάννη Χρήστου, εκεί γράφει το συμφωνικό έργο «Πυρρίχιοι χοροί Α’ Β’ Γ’» οι οποίοι παίζονται από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνου, στο Queen Elizabeth Hall.  Δημιουργεί ένα εντελώς δικό του μουσικό ύφος, το κίνημα ‘επιστροφή στις ρίζες’, εντάσσοντας τα τοπικά ελληνικά όργανα όπως τη λύρα και το σαντούρι, να ομοηχούν μέσα στη συμφωνική ορχήστρα.

Την δεκαετία του ’80 ενώνεται και στη ζωή με την τραγουδίστρια και συνεργάτιδα Βασιλική Λαβίνα και γεννιέται η κόρη τους Ελένη. Tότε ξεκινά η προετοιμασία για το νεότερο κεφάλαιο στη μουσική του, στον κορμό των νέων συνθέσεων του, εμφανίζονται ‘μελωδικά ξεσπάσματα’ στηριγμένα στην ‘εκτεταμένη πολυτονικότητα’ της αρμονικής του δομής. Καρποί της φαντασίας του, που ενισχύονται από το πάθος μίας ανεξάντλητης ζωτικότητας.

Ας απολαύσουμε τον καινοτόμο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στο Ηρώδειο, στις 20.09.22 και ώρα 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: από 15€ ǀ Προπώληση: viva.gr