Τσεχία: Ήττα για τον πρωθυπουργό Μπάμπις

Ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις

Τελικός νικήτης στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας, μετά από μία αμφίρροπη μάχη, αναδείχθει η αντιπολίτευση.

Το φιλελεύθερο λαϊκιστικό κίνημα (ANO) του απερχόμενου πρωθυπουργού και δισεκατομμυριούχου Andrej Babis, το οποίο αρχικά έφτασε να προηγείται έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες, τελικά έχασε το προβάδισμα, κατά τη διάρκεια του απογεύματος του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να το προσπεράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, το ANO με ποσοστό 27,5 %, το φέρνει ακριβώς πίσω από την αντιπολιτευτική φιλελεύθερη-συντηρητική εκλογική συμμαχία Spolu (ΜΑΖΙ), που αποτελείται από το Συντηρητικό Κόμμα Δημοκρατικών Πολιτών (ODS), το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (KDU-CSL) και την αστικό – φιλελεύθερο TOP 09 με 27,8%. Η εκλογική συμμαχία της αντιπολίτευσης των Αριστερών Φιλελεύθερων Πειρατών και του Συντηρητικού Κόμματος Δημάρχων (STAN), κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 15,6 %.

Το δεξιό λαϊκιστικό και ισλαμοφοβικό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) με επικεφαλής τον Τόμιο Οκαμούρα πλησίασε το 9,6 %. Εκτός του τσέχικου κοινοβουλίου μένουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (CSSD), το νέο κόμμα Prisaha (Όρκος) του πρώην αστυνομικού Robert Slachta, καθώς και οι Κομμουνιστές (KSCM), που υποστήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας ANO και CSSD.