Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς μετά από καταγγελίες για διαφθορά

Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το Σάββατο 9/10, ότι θα παραιτηθεί μετά από τις καταγγελίες για οικονομική διαφθορά κατά του γραφείου του.

Ο Κουρτς ανέφερε ότι θα παραμείνει αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (PVP), ενώ δήλωσε, ότι θα προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ως νέο καγκελάριος.

“Η χώρα μου είναι πιο σημαντική για μένα από εμένα», είπε ο Κουρτς σε τηλεοπτική του δήλωση. “Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σταθερές συνθήκες”, είπε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη. “Έτσι, προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο, θέλω να βρω τον δρόμο για να αποτρέψω το χάος και να εξασφαλίσω τη σταθερότητα”.

Oι κατηγορίες εναντίον του Κουρτς

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αυστριακοί εισαγγελείς δήλωσαν, ότι ο καγκελάριος και άλλα εννέα άτομα κατηγορούνται για δωροδοκία, μετά από εφόδους που πραγματοποίησαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματός του.

Αν και το Λαϊκό Κόμμα PVP τον υποστήριξε ενάντια στους ισχυρισμούς, ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού, οι Πράσινοι, ζήτησαν την παραίτησή του την Παρασκευή, υποστηρίζοντας, ότι δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει καγκελάριος.

Το 2017, ο Κουρτς ανέλαβε την ηγεσία του δεξιού PVP και στη συνέχεια έγινε καγκελάριος ως επικεφαλής συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ). Ο Κουρτς και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν δημόσια κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών για να “χρηματοδοτήσουν μερικώς χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά πολιτικό συμφέρον κόμματος” μεταξύ 2016 και 2018.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του το Σάββατο, ο Κουρτς επέμεινε βαθιά πεπεισμένος, ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι ψευδείς και θα το αποδείξει αυτό.

culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle