Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τραγωδία με 41 νεκρούς & 72 τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων στα...

Τραγωδία με 41 νεκρούς & 72 τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Σε 41 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική, αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, 72 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 66 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων της ΕΜΑΚ και της ειδικής ομάδας δασικών επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα. Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το τραγικό δυστύχημα με τους 38 νεκρούς προήλθε από ανθρώπινο λάθος, αν και αυτό μένει να διερευνηθεί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η επιβατική αμαξοστοιχία με “αριθμό 62” κινούνταν στο ρεύμα καθόδου στην οποία εκινείτο ήδη η εμπορική αμαξοστοιχία ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη γραμμή ανόδου.

Εκτιμάται πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα, δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα με αποτέλεσμα οι δύο αμαξοστοιχίες να συγκρουστούν μετωπικά πιθανώς με μεγάλη ταχύτητα.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τατα τελευταία 30 χρόνιαδαπανήθηκαν  εκατοντάδες εκατομμύρια που στον ελληνικό σιδηρόδρομο, συνεχίζεται η απουσία σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Εν τω μεταξύ παρέμβαση έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος αναθέτοντας την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ενώ μέχρι στιγμής έχει προσαχθεί, ο σταθμάρχης, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ήδη έχει συληφθεί.

Hellenic Train: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα»

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».