Η Ουκρανία κατέγραψε πλήρη νίκη στην υπόθεση της κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ). Με απόφασή του το Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα την εισβολή της στην Ουκρανία.
Πριν από δύο εβδομάδες, η Ουκρανία ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο – γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο – να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 κατηγορώντας ψευδώς την Ουκρανία ότι διέπραξε γενοκτονία και χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για τη συνεχιζόμενη εισβολή.
“Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αναστείλει άμεσα τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022“, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η δικαστής των ΗΠΑ Joan E. Donoghue. Οι χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές εντολές μπορούν να παραπεμφθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Zelensky: Η αγνόηση της απόφασης θα απομονώσει τη Ρωσία ακόμη περαιτέρω
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σχολιάζοντας την απόφαση του Διοκαστηρίου στο Twitter ανέφερε: “Η Ουκρανία κέρδισε μια πλήρη νίκη στην υπόθεση της κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Το ICJ διέταξε [τη Ρωσία] να σταματήσει αμέσως την εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η αγνόηση της απόφασης θα απομονώσει τη Ρωσία ακόμη και περαιτέρω“.
Η Μόσχα απέρριψε την ακρόαση την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δικηγόροι της Ουκρανίας είπαν στο δικαστήριο, ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει μια «απρόκλητη επιθετικότητα». «Πόλεις υπό πολιορκία, άμαχοι υπό πυρά, ανθρωπιστική καταστροφή και πρόσφυγες που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», υποστήριξε ο Ντέιβιντ Ζιόντς, μέλος της νομικής ομάδας της Ουκρανίας.
Την τρίτη ημέρα της εισβολής, η Ουκρανία είχε υποβάλη μήνυση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης απαιτώντας να λογοδοτήσει ο επιτιθέμενος για διαστρέβλωση της έννοιας της γενοκτονίας. Γεγονός είναι ότι η Ρωσία, όπως πάντα, προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα πάντα, λέγοντας ότι η Ουκρανία φέρεται να είναι ένοχη για γενοκτονία στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οπότε η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία.
Σε επιχειρήματα που υποβλήθηκαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η Ρωσία υποστήριξε γραπτώς, ότι το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη δεν είχε δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση και ότι τίποτα στη σύμβαση δεν απαγορεύει τη χρήση βίας.
Να σημειώσουμε, ότι ο πόλεμος με τους Ρώσους εισβολείς συνεχίζεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.