Times: “Tα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος”

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε σημερινό άρθρο τους. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, στη συνέντευξή του στο BBC.

Oι Times δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς ο τίτλος του άρθρου είναι ξεκάθαρος: “Τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος”.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα: “το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα κειμήλια εκτίθενται σήμερα υπέροχα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι υπερσύγχρονο και χτισμένο για το σκοπό αυτόν”.

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» αναφέρεται επίσης στο σχετικό άρθρο ενώ οι Times προσθέτουν πως: «Χθες γνωστοποιήσε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

Παράλληλα, τον καλεί να συμβουλευτεί για το θέμα τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος το 1986 προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Συνεχίζοντας, το άρθρο επικρίνει τη στάση του Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό πως “θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του’ (losing his own marbles).

Τέλος, οι Times σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου”