Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο BBC

Ακυρώθηκε αιφνιδίως με πρωτοβουλία του Βρεττανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού. Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η δήλωση του πρωθυπουργού 

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.

Να υπενθυμίσουμε ότι κ. Μητσοτάκης μιλώντας, επί βρετανικού εδάφους, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Και διερωτήθηκε «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;»