Τι αλλάζει από 1η Μαΐου: Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού – Μένουν οι μάσκες

ck/culpa media

Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας επισημοποιήθηκε η νέα άρση μέτρων, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, τις οποίες έκανε δεκτές η κυβέρνηση, φέρνοντάς μας ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην προ πανδημίας ζωή.

Συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, χωρητικότητα στο 100% στα μαγαζία, ενώ μειώνονται ανά εβδομάδα και τα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ποια μέτρα αναστέλλονται απο 1η Μαϊου 

  • Αναστολή πιστοποιητικό εμβολιασμού (covid pass) από και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά σε όσους εργαζομένους έχουν πάρει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και τους συνοδούς ασθενών.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, αυτά θα παύσουν να ισχύουν και για την είσοδο στη χώρα.

Όσον αφορά τις μάσκες, παραμένει η χρήση της στους εσωτερικούς χώρους και  η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 31 Μαΐου για το αν θα καταργηθούν από την 1η Ιουνίου ή όχι. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

«Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους, γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.