Τελικά ο Μητσοτάκης κέρδισε ή έχασε από τον ανασχηματισμό;

primerminister.gr

Ολοκληρώθηκε χθες ο ανασχηματισμός, o οποίος επισκιάστηκε με την μη αποδοχή από πλευράς του Ευάγγελου Αποστολάκη, της θέσης υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ούτε σαρωτικός ήταν όπως αρκετοί προέβλεπαν, αλλά και δομικός δεν πρόλαβε να γίνει. Οι βασικές αλλαγές, ελάχιστες, δεδομένου ότι το Μαξίμου εκτιμά ότι ο βασικός κορμός του κυβερνητικού σχήματος έχει ανταποκριθεί θετικά στις απαιτήσεις  της τελευταίας διετίας για τον λόγο αυτό κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά ένα σχήμα που το οποίο  θεωρεί πετυχημένο.

Η κεντρική φιλοσοφία του ανασχηματισμού ήταν να γίνουν αλλαγές στα δύο υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, που πιέστηκαν από την υγειονομική κρίση και τις πυρκαγιές αντίστοιχα. Ο πρωθυπουργός διέγνωσε ότι η κυβέρνηση υπέστη σοβαρή πολιτική ζημία τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας και την ανακοπή του ρεύματος εμβολιασμών, όσο και από την διαχείριση των πυρκαγιών. Γι αυτό και οι αλλαγές σε αυτά τα δύο υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, σχεδιάστηκαν ώστε να σηματοδοτήσουν πρώτον την ανάληψη της ευθύνης και δεύτερον την υπόσχεση για καλύτερη διαχείριση σε αυτούς τους δύο τομείς.

Στο υπουργείο υγείας τα πράγματα κύλισαν ομαλά. Ο Βασίλης Κικίλιας μετατοπίστηκε στο υπουργείο Τουρισμού και τη θέση του πήρε ο Θανάσης Πλεύρης. Οι λόγοι καθαρά πολιτικοί και ισορροπίας, τοποθετώντας του δίπλα την αξιόλογη επιστήμονα και μάχιμη γιατρό “πρώτης γραμμής” κ. Μίνα Γκάγκα.

Αντίθετα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα πράγματα πήγαν πολύ στραβά. Παρόλο που ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ Αποστολάκη την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με την υπαγωγή σε αυτό της Πυροσβεστικής, την τελευταία στιγμή ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, υπαναχώρησε μετά από τις χυδαίες πιέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τελικά ο πρωθυπουργός κέρδισε ή έχασε από αυτό τον ανασχηματισμό. Το μέλλον και οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν. Το σίγουρο είναι ότι “τραυματίστηκε” η εικόνα του με την λάθος επιλογή του κ. Αποστολάκη. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ που δεν καταφέρνει να επιβάλει μια επιλογή του.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά έδειξε στους πολίτες την πολωτική και διχαστική του ταυτότητα, αδιαφορώντας πλήρως για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας με τη χθεσινή του στάση.

Το πολιτικό άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε πριν ανοίξει, και καλό είναι αν μην ξανασυμβεί, τουλάχιστον προς τον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ποτέ δεν έδειξε σημάδια πολιτικής αξιοπιστίας.