Νέα μελέτη δείχνει ότι η οικονομική ελευθερία οδηγεί σε μεγαλύτερη εισοδηματική κινητικότητα για εργαζόμενους & επιχειρηματίες

Photo: No-longer-here Pixabay

Η οικονομική ελευθερία ενισχύει την εισοδηματική και κοινωνική κινητικότητα, ενώ οι φτωχοί σε οικονομικά ανελεύθερες χώρες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να φτάσουν στην ευημερία, διαπιστώνει η νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά.

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης

  • Η οικονομική ελευθερία συσχετίζεται θετικά με την εισοδηματική κινητικότητα (δηλαδή όσο περισσότερη η οικονομική ελευθερία τόσο μεγαλύτερη η εισοδηματική κινητικότητα).
  • Η υπερβολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας επιβραδύνει την αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος.
  • Ιδιαίτερα οι μη-εύλογοι κατώτατοι μισθοί και τα κλειστά επαγγέλματα τείνουν να βλάπτουν την αύξηση του εισοδήματος μεταξύ των φτωχότερων εργαζόμενων, περισσότερο από εκείνων με υψηλότερο εισόδημα.
  • Αντίστοιχη αρνητική επίπτωση δημιουργεί η υπερ-ρύθμιση της αγοράς για επίδοξους επιχειρηματίες.

«Η οικονομική ελευθερία προωθεί την κοινωνική κινητικότητα διότι εξασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών. Αντίθετα, η υπερ-ρύθμιση των αγορών και οι πελατειακές σχέσεις θέτουν τεχνητά εμπόδια στις ατομικές οικονομικές επιδιώξεις, προωθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, του ανοίγματος των επαγγελμάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους δικαίου.» σχολίασε η Μιράντα Ξαφά, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.

Ο Vincent Geloso, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Mason, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Fraser και συγγραφέας της νέας μελέτης προσθέτει ότι «Εάν οι κυβερνήσεις είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους να βοηθήσουν τους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος να αυξήσουν το εισόδημά τους στη μετά COVID εποχή, πρέπει να επανεξετάσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον και να αναζητήσουν τρόπους για να αυξήσουν την οικονομική ελευθερία στις χώρες τους.»

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΦίΜ, από περίπου 100 χώρες. Πρόκειται για την κορυφαία μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας στον κόσμο.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη του Ινστιτούτου Fraser