Τα πρώτα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους – Σχέδιο για εστίαση & ψυχαγωγία 

C/K CulpaMedia
Τις επόμενες ημέρες, πιθανό και τη Δευτέρα, συμφώνα με κυβερνητικές πηγές αναμένονται ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Την Παρασκευή (25/6), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετικά με τα  «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ανέφερε: «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), πέντε θα είναι τα πρώτα «προνόμια» ή διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους και αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Τα πιθανά «προνόμια» των εμβολιασμένων

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Να σημειώσουμε ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε πρώτη στην καθιέρωση προνομίων για τους εμβολιασμένους ανακοινώνοντας, ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα έχουν τη νέα χρονιά μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Σχέδιο για εστίαση και ψυχαγωγία 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προτείνει στους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας να επιλέγουν αν θέλουν οι ίδιοι να παρέχουν τις υπηρεσίες αποκλειστικά σε εμβολιασμένους ή σε εμβολιασμένους και μη. Αυτό βέβαια θα έχει αντίκτυπο στην πληρότητα του χώρου.

Αν τα καταστήματα ή χώροι είναι covid-free, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση που τα καταστήματα ή οι χώροι, θα απευθύνονται σε όλο το φάσμα των πολιτών (εμβολιασμένους και μη), τότε θα ισχύουν πρωτόκολλα, όπως στην εστίαση χαμηλότερη πληρότητα (70%), τραπέζια με συγκεκριμένο αριθμό πελατών (μέχρι 10 άτομα), εργαζόμενοι με μάσκες κ.ά..

Στόχος, όπως εξήγησε σήμερα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.