Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Rapid test παντού

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση  του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωνε 6.700 νέα κρούσματα, 434 διασωληνωμένους και 59 νεκρούς.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας πως ότι χθες πραγματοποιήθηκαν  420.000 τεστ με το δείκτη θετικότητας στο 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες, ενώ ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτά αφορούν κατά κύριο λόγιο τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για ένα γενικό lockdown, το οποίο θα «πληρώσουν» και οι εμβολιασμένοι.

Όπως τόνισε ο Θ. Πλεύρης, οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, σημειώνοντας ότι από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας.

Δεν μπορεί να περιορίζονται οι δραστηριότητες των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό όσο οι ανεμβολίαστοι” τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας, ενώ επισήμανε ότι “όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο, και πως πάνω από το 85% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι”.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα 

Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το Σάββατο 6/11 είναι τα παρακάτω:

  • Δύο τεστ (rapid ή μοριακό) σε όλους τους ανεμβολίαστους για την προσέλευση στη δουλειά, περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Υποχρεωτικά με PCR μοριακό τεστ θα γίνεται η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους, στα εμπορικά καταστήματα μεικτούς χώρους εστίασης, διασκέδασης, κομμωτήρια και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες.
  • Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος στους ανεμβολίαστους για την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και για την άσκηση του θρησκευτικού τους καθήκοντος.

Διπλασιάζονται οι ποινές. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς που δεν τηρούν τα μέτρα. Θα αναρτάται λίστα. με τα καταστήματα που θα παραβιάζουν τα μέτρα

Ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και άλλων προβλέψεων.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους πολίτες 18 ετών και άνω

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, από την Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, ενώ θα αποσταλεί και SMS στους ανεμβολίαστους.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας