Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς: Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους για ένα καλύτερο μέλλον

O πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς / Photo: fb @mitsotakis

«Είμαστε, άλλωστε, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είμαστε συνοδοιπόροι στον δρόμο της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Μοιραζόμαστε συνεπώς τις ίδιες αξίες, επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους για ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτή τη χαρακτηριστική επισήμανση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, που επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της σημειώνοντας «Από “μαύρο πρόβατο” στα χρόνια της κρίσης, διαθέτει πλέον μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη. Διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, περιορίζοντας την ανεργία. Προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ. Αυξάνει τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή. Ενώ, παράλληλα, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ακολουθώντας μία συνετή πολιτική, που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Φέτος, μάλιστα, αναμένεται να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων, με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν και πάλι τη χώρα μας. Και όλα αυτά καθώς το δημόσιο χρέος κινείται ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ, συνεχίζει να συρρικνώνεται. Θα γνωρίζετε άλλωστε -όπως έχουμε συζητήσει- ότι η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως. Η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί μια συνολική εθνική πρόοδο σε εξέλιξη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και σε ενεργειακό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, που όπως είπε αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, «Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τη βάναυση επίθεση στο έδαφός του. Το δικαίωμα, όμως, αυτό πρέπει να ασκείται με βάση τους κανόνες του πολέμου, του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Και οι δύο χώρες, άλλωστε, ήμασταν απολύτως σαφείς: διαχωρίζουμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και βέβαια εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το δράμα στη Γάζα και τη διαμορφούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους, μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας για φάρμακα και τρόφιμα. Και, όπως έχω πει πολλές φορές, η Ελλάδα και λόγω της γεωγραφικής της γειτνίασης είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτήν την προσπάθεια ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως ενόψει της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση και του μεταναστευτικού προβλήματος, που όπως είπε αποτελούν προτεραιότητες για όλη την ΕΕ. «Η Ελλάδα ως κράτος πρώτης γραμμής δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει στο φόντο της κρίσης στο Μεσανατολικό νέες ισχυρές πιέσεις, επιβαρύνοντας τις ήδη αυξημένες φέτος ροές. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις καθημερινές μας προσπάθειες μας να προστατέψουμε τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και χαίρομαι επίσης γιατί η Γερμανία αναθεώρησε την πολιτική παροχών προς μετανάστες. Θέση μας είναι ότι το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να διευθετήσουμε και τα ζητήματα των δευτερογενών ροών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερωτηθείς σχετικά επέμεινε ότι: «Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς, επιθυμούμε να λύσουμε το θέμα των δευτερογενών ροών σε πνεύμα καλής συνεργασίας με την Γερμανία, θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε σε αυτό με τον καγκελάριο Σολτς καθώς αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και το Κυπριακό, όπου τόνισε ότι είναι κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χαιρετίζοντας την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επιλογή ειδικού απεσταλμένου.

Στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών ο κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για τις προσπάθειες να παραμείνουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Διευκρίνισε ότι διαφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε ότι αφορά τη Χαμάς, αλλά επανέλαβε πως: «Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα».