Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο ενίσχυσης € 350 εκατ. τον Δεκέμβριο στους ευάλωτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε τη διάθεση ενός πακέτου ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «Θα το ονόμαζα ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο, όμως θα δοθεί στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου του ΟΠΕΚΑ, φαντάζομαι πολλοί ακροατές μας οι οποίοι μας ακούν παίρνουν αυτό το επίδομα. Εκεί θα υπάρχει μία σημαντική αύξηση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα θα λάμβανε κανονικά 140 ευρώ και θα πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ. Θα αυξήσουμε δηλαδή κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225 χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Θυμίζω, ήδη τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 8%, τους δίνουμε μία έκτακτη στήριξη».

Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι «Κάποιος, ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται», ανέφερε σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Γι’αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος του επιτηδεύματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κανουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει», συνέχισε.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις οι οποίες θα πάρουν πολύ χρόνο να υλοποιηθούν και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Γραμμή 4 του Μετρό που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα και το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους αλλά και επισκέπτες, καθώς θα δώσει πρόσβαση σε ένα ποιοτικότερο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Αλλά αυτό έχει ακόμα πολύ χρόνο μπροστά του για να υλοποιηθεί».

Και πρόσθεσε «Πρέπει να θυμίσω ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για να αρχίσουμε να προβαίνουμε στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου, ο οποίος είναι βαθύτατα προβληματικός για να μην χρησιμοποιήσω κάποιον πιο βαρύ όρο. Πολλά από τα λεωφορεία μας είναι δυστυχώς απαράδεκτα και δεν συνάδουν με την εικόνα μιας χώρας η οποία προοδεύει, όπως προοδεύει η σημερινή Ελλάδα».

Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα σημείωσε χαρακτηριστικά «Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται. Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα».