“Σούπερ Τρίτη” στις ΗΠΑ: Σάρωσαν Μπάιντεν & Τραμπ στις προκριματικές εκλογές σε 15 πολιτείες

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσαν τις πολιτειακές προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Σούπερ Τρίτη, κερδίζοντας ο καθένας εκατοντάδες αντιπροσώπους και πλησιάζοντας πολύ πιο κοντά στην οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων των αντίστοιχων κομμάτων τους.

Ο Μπάιντεν αποχώρησε από τη βραδιά με τουλάχιστον 1.424 αντιπροσώπους, λίγο περισσότερο από το 72% του συνόλου που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ έκλεισε τη μέρα με τουλάχιστον 946 αντιπροσώπους, ή το 78% του συνόλου των 1.215 που χρειάζεται για να γίνει επίσημα ο πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος επικράτησε στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της «Σούπερ Τρίτης», κατά νεότερες εκτιμήσεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Τραμπ την περιέγραψε ως μια «καταπληκτική μέρα» και εξαπέλυσε επίθεση στον Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε με τον ίδιο τρόπο και επέμεινε ότι «θα κερδίσουμε» την προεδρία το 2024.

Ωστόσο, μέσα στις νικηφόρες περιπέτειές τους σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Μέιν και το Αρκάνσας, και οι δύο άνδρες έχασαν απροσδόκητους διαγωνισμούς που υπογράμμισαν πιθανά εμπόδια στην ένωση των πιο πιστών ψηφοφόρων των κομμάτων τους πίσω τους.

Ο Μπάιντεν έχασε την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών της Αμερικανικής Σαμόα από τον νέο πολιτικό Τζέισον Πάλμερ, έναν επιχειρηματία που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού που αποτελούν την επικράτεια των ΗΠΑ. Μόνο 91 συνολικά ψήφοι δόθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα και ο Πάλμερ κέρδισε 50 από αυτές. Ο Μπάιντεν έφυγε με 41.

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι σημείωσε επίσης μια ανατρεπτική νίκη επί του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών του Βερμόντ, κερδίζοντας το 50% των ψήφων, ενώ ο Τραμπ εξασφάλισε μόλις 45%.

Στους νικητές υποψηφίους απονέμονται αντιπρόσωποι – από τους οποίους χρειάζονται έναν ορισμένο αριθμό για να πάρουν το επίσημο νεύμα του κόμματός τους για να διεκδικήσουν πρόεδρο

Η μετανάστευση και η οικονομία ήταν τα βασικά ζητήματα για τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που ερωτήθηκαν στα exit polls του CBS στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα