Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους

Επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε σήμερα 6/3 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία τού διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Mετα τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκιστο στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού,αναφέρθηκε στην επίθεση που σημειώθηκε στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού Προέδρου, λέγοντας ότι «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη.

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχτηκε επίθεση με ρωσικό πύραυλο, 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας «υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμία άλλη ερμηνεία η συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική συνδρομή της Ευρώπης στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, να παραμείνει στο πλευρό σας. Συμπαραστάτης στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστείτε το έδαφός σας, την εθνική σας κυριαρχία, αλλά και την αξιοπρέπεια των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση ότι «ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους», καθώς και πως «δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί, ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».