Στους 4.890 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη ΝΑ Τουρκία

Άποψη των ερειπίων ενός κτιρίου που επλήγη από το σεισμό στο Pazarcık, Kahramanmaraş, 6 Φεβρουαρίου 2023 / Photo: AA

Τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη Δευτέρα στην Τουρκία όταν ένας μεγάλος σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι μέχρι σήμερα 4.890 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους  και άλλοι 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από τους σεισμούς, στις επαρχίες Μαλάτια, Σανλιούρφα, Οσμάνιγιε και Ντιγιαρμπακίρ, αν και ο απολογισμός θα αυξηθεί πολύ λόγω των μεγάλων ζημιών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας, ο ισχυρός σεισμός προήλθε από τη νότια επαρχία Καχραμανμαράς.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD) δήλωσε ότι ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.17 π.μ. (1:17 π.μ. GMT) και είχε επίκεντρο την περιοχή Pazarcık, σε βάθος 7 χιλιομέτρων (4,3 μίλια).

Στη συνέχεια ακολούθησε σεισμός 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ, ενώ και ένας τρίτος σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε το Γκαζιαντέπ.

Ο αρχικός σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες νοτιοανατολικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Ντιγιαρμπακίρ και γειτονικών χωρών, όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στο Twitter “Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας μας, η AFAD, οι επαρχιακές κυβερνήσεις και όλοι οι άλλοι φορείς ξεκίνησαν το έργο τους γρήγορα” και πρόσθεσε “Συντονίζουμε επίσης τις εργασίες μας μετά τον σεισμό. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές και θα συνεχίσουμε το έργο μας”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε επίσης ότι έξι σεισμοί μεγέθους άνω των 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν τη χώρα νωρίς τη Δευτέρα.

Δυτική Συρία

Ο ισχυρός σεισμός σκότωσε δεκάδες και τραυμάτισε εκατοντάδες στη βόρεια και δυτική Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ομάδες διάσωσης έδωσαν μάχη με τη δυνατή βροχή και το χιονόνερο σε αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν στις συριακές περιοχές Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA).

Η πολιτική άμυνα της Συρίας στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ που ελέγχεται από την αντιπολίτευση είπε ότι ο σεισμός σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

«Δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί ακόμη, αλλά δεκάδες αναφέρθηκαν νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», ανέφερε η δύναμη, γνωστή ως Λευκά Κράνη, σε μήνυμα στο Twitter.

Πολλά κτίρια στις πληγείσες περιοχές είχαν ήδη υποστεί ζημιές στις μάχες κατά τη διάρκεια του σχεδόν 12ετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

culpanews.gr με πληροφορίες από dailysabah.com