Στο NYSE η «Amazon της Ασίας» – Coupang

Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang είναι έτοιμος να εισαχθεί στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Ιδρυτής της «Amazon της Ασίας», όπως αποκαλείται η εταιρεία είναι ο πρώην φοιτητής του Χάρβαρντ Μπομ Κιμ. Αρχικός στόχος του ήταν μία πιο φθηνή παραλλαγή της αμερικανικής ιστοσελίδας Groupon, που διαθέτει εκπτωτικά κουπόνια για προϊόντα και υπηρεσίες.

Σήμερα στα 42 χρόνια, ο Μπομ Κιμ δηλώνει: «Στόχος μου είναι να δημιουργήσω έναν κόσμο, στον οποίο όλοι να αναρωτιούνται πώς μπορούσαν ως τώρα να ζουν, χωρίς την Coupang».

H Coupang έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ασιατική επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, με τζίρο $12 δισεκατομμυρίων το 2020 (αύξηση κατά 91% σε σχέση με το 2019), αλλά και αρκετά υψηλό δανεισμό. Αυτός ένας και ένας από λόγος που η Coupang θέλει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την χρηματιστηριακής της αξίας κατά $52 δις. Από τους βασικούς επενδυτές της εταιρείας είναι η Softbank. Εάν ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι η πιο εντυπωσιακή είσοδος στο Χρηματιστήριο από το 2014, όταν είχε εμφανιστεί στη Wall Street o κινεζικός κολοσσός Alibaba.

Μια πρώτη εκτίμηση για την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, υπολογίζεται μεταξύ  υπολογίζει 27 και 30 δολαρίων. Η συγκυρία για την εισαγωγή της εταιρείας στη Wall Street είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, δεδομένης της γενικότερης τάσης των επενδυτών, το τελευταίο διάστημα, να επιλέγουν εταιρίες νέας τεχνολογίας με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Σε εποχές πανδημίας οι μετοχές της Amazon, της Alibaba και συναφών εταιριών έχουν καταγράψει διψήφια άλματα στην τιμή της μετοχής

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Stock Analysis, όλο και περισσότεροι φαίνεται να αναζητούν ευκαιρίες στο χρηματιστήριο, γι αυτό φέτος μετράμε ήδη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 292 νέες εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ το 2020 είχαν εισαχθεί 480.

culpanews.gr με πληροφορίες από DW