Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόση εμβολίου για άνω των 60 ετών & υγειονομικούς

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Μετά τους ανοσοκατασταλμένους, όπου από την περασμένη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, σειρά παίρνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, οι οποίοι από τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να προγραμματίσουν τα  ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Παράλληλα, εντός των μονάδων φροντίδας που διαμένουν, θα εμβολιάζονται και οι ηλικιωμένοι.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, στη καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση μεταξύ άλλων σημείωσε «συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα εμβόλια του κορωνοϊού, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια πολίτες» και συμπλήρωσε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό και με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν, ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA.

Ωστόσο θεωρούν ότι αναμένεται η έγκριση, ενώ επισήμαναν, ότι χωρίς τη σχετική έγκριση και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας. Τέλος τόνισαν ότι, η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ενώ όλοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ή με μία δόση προκειμένου για το το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σήμερα περάσαμε τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Η ομάδα 35-39 ετών που πλέον οδηγεί την πανδημία έχει εμβολιαστεί κατά 59,8%, ενώ στις ηλικιακές ομάδες (30-34) και (25-29) παραμένει ανεμβολίαστο ένα ποσοστό κοντά στο 42,2%, κάτι που καθιστά αδύνατο την οικοδόμηση του τείχους προστασίας έναντι του κορωνοϊού, στην οποία πλέον συμμετέχουν και οι ανήλικοι.

Στους 98.000 ανέρχονται οι έφηβοι 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού 28,7%, 30% με τα ραντεβού και 15,7% τα παιδιά 12-14 15,7% και 17, 44% αντίστοιχα).

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19