Animasyros: Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Σύρο με άρωμα “Ελευθερίας”

Για 14η χρονιά η Σύρος πρωτοπορεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros 2021». Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ εμπνέεται από την φράση του Εθνικού μας ήρωα και αγωνιστή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Ως μία βροχή έπεσε εις όλους η επιθυμία της ελευθερίας μας και εκάμαμε την Επανάσταση!».

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται, υπό την  αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αφιερώνοντας τη θεματική του ενότητα, στην Ελευθερία. Από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 σε μορφή phygital , δηλαδή σε φυσικούς χώρους του νησιού, αλλά και ψηφιακή μετάδοση μέσω ειδικής πλατφόρμας. Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή αφού έλαβε φέτος 4.000 αιτήσεις από 107 χώρες για τα διαγωνιστικά του τμήματα.

Το Trailer του Animasyros και οι φυσικοί χώροι της έκθεσης

Το τρέιλερ της έκθεσης βασίζεται στον Ιταλό εικονογράφο και ανιμέιτορ Luca de Salvia και εμπνέεται από την Ελευθερία. Ο Luca de Salvia έχει δημιουργήσει πολυάριθμες βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων και περιγράφει την έκθεση ως εξής: «Μία ωδή στη συγκίνηση και το ενθουσιασμό που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα επιθυμία».

Οι προβολές του Animasyros 2021 εκτός από την ζωντανή μετάδοση (μέσω ψηφιακής πλατφόρμας),  θα πραγματοποιηθούν και σε φυσικούς χώρους της Σύρου. Αναδεικνύοντας έτσι το φυσικό κάλλος του νησιού.

Θέατρο Απόλλων, Πλατεία Φοίνικα, Θερινός Κινηματογράφος Παλλάς, Αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων (Άνω Σύρος) αλλά και  Παραλίες:  Βάρης και Ξενοδοχείου Καμέλο .

Οι Θεματικές Ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ

Οι Θεματικές Ενότητες του Animasyros 2021 περιλαμβάνουν οχτώ  μοναδικά αφιερώματα.

Το Αφιέρωμα της Ελευθερίας.  Αντλώντας έμπνευση είτε από το φυσικό, είτε από το κοινωνικό επίπεδο. Την υποδούλωση και φυλάκιση, την πολιτική ελευθερία, τον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ και την ισότητα των φύλων, την ενδοοικογενειακή ελευθερία , αλλά και την ελευθερία των ζώων. Μέρος αυτού του αφιερώματος θα παρουσιασθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το MedAnima για πρώτη φορά εντάσσεται στο Animasyros,  παρουσιάζοντας φέτος 30 ταινίες. Είναι ένα ειδικό αφιέρωμα για δημιουργούς και ταινίες animation από την περιοχή της Μεσογείου (Βόρεια Αφρική, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα) μέχρι και επιλεγμένες Βαλκανικές χώρες. Στόχος του MedAnima είναι να δώσει στους νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία να αναδείξουν τα έργα τους , να δικτυωθούν μεταξύ τους, αλλά και να αναζητήσουν νέους συμπαραγωγούς.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 22 ταινίες, από διακεκριμένους σκηνοθέτες και έργα με κοινωνικά μηνύματα όπως το μεταναστευτικό και την οικολογία, αλλά και ταινίες για τον δυσλειτουργικό ρόλο της οικογένειας με βασικό άξονα πάντα την ελευθερία.

Το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 ταινίες, από τη νέα γενιά των animators. Πρωτότυπες και ρηξικέλευθες ιδέες,  με  ιστορίες φαντασμάτων από τη Γαλλία, σούπερ ήρωες από την Ρωσία, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων από την Ινδία, η την…αγάπη των κοριτσιών για το ποδόσφαιρό από την Ιταλία.

Το Διεθνές Παιδικό Πρόγραμμα KIDS γίνεται διαγωνιστικό, περιλαμβάνει 15 ταινίες. Με παραμύθια, ταινίες για το περιβάλλον, ιστορίες για πριγκίπισσες, ενώ την καλύτερη ταινία θα την ψηφίσουν οι μαθητές της Σύρου.

Το Animapride κάνει την εμφάνισή του με 12 ταινίες, από το Περού, τη Βραζιλία μέχρι το Ιράν και αναδεικνύει το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ τα δικαιώματά τους γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα κατεβαίνει με 14 ταινίες, από νέους ανερχόμενους και καταξιωμένους Έλληνες animators. Τέλος στο πλαίσιο του #thisIsEU – τμήμα Ευρωπαϊκών αξιών θα προβληθούν 6 ταινίες για  το μεταναστευτικό, τη διαφθορά, τη διαφορετικότητα και το περιβάλλον.

Το Φεστιβάλ «Animasyros 2021» θα βρίσκεται στη Σύρο από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021. https://animasyros.gr/el