Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 30ετές ομόλογου με το οποίο το ελληνικό δημόσιο άντλησε €2,5 δισ..
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα €26 δισ., ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης επί των Μid-Swaps (MS), κοντά στο 1,9%. Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στις 160 μονάδες βάσης επί των MS, άρα κοντά στο 2%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 150 μονάδες βάσης δηλαδή στην περιοχή 1,9%.
Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για ένα επιτόκιο μεταξύ 1,65% – 1,75%, δεδομένου ότι το αντίστοιχο ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,43%.
Τελικώς οι προσφορές διαμόρφωσαν το επιτόκιο στο 1,90%, που είναι ένα ακριβό επιτόκιο και δικαιώνει αυτούς που ζητούσαν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έκδοση τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι συνθήκες στην αγορά ήταν ευνοϊκότερες για την Ελλάδα.
Στα θετικά το μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς πλησίασαν τους 300, οι περισσότεροι εξ αυτών θεσμικοί. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα. Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης τον Ιανουαρίο 2052.
Για τη σημερινή έκδοση 30ετούς ομολόγου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008. Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος. Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας. Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ. Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας… »