Σε ρυθμούς «ανάπλασης» η πλατεία Συντάγματος & Πανεπιστημίου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά μέσα στον Αύγουστο, δύο έργα για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, ενώ στα τέλη του έτους θα αρχίσουν και τα μόνιμα έργα της Πανεπιστημίου.

Η ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος

Είναι το πρώτο από τα έργα του «Μεγάλου Περίπατου» που θα υλοποιηθούν. O Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. είχε πραγματοποιήσει πριν από είκοσι χρόνια, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Σε αυτό τον διαγωνισμό, επικράτησε η πρόταση των αρχιτεκτόνων: Δημήτρη Μανίκα, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Η αρχιτεκτονική μελέτη όμως, εν μέρει πραγματοποιήθηκε με πολλές διαφοροποιήσεις. Τώρα καλούνται να επικαιροποιήσουν την βραβευμένη μελέτη τους, η οποία πλέον βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων.

Η μελέτη πρόβλεψης της πλατείας Συντάγματος

  • Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται σε τρείς λωρίδες. Ενώ μία ακόμη λωρίδα κυκλοφορίας διατηρείται αποκλειστικά για τα λεωφορεία.
  • Οι δύο λωρίδες που αφαιρούνται αποδίδονται στους πεζούς. Στο τμήμα μεταξύ Καραγεωργή Σερβίας και Ερμού η πλατεία επεκτείνεται κατά 7,8 μέτρα και στο τμήμα μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως κατά 5.2 μέτρα.
  • Αναπλάθεται ο χώρος της Κάτω Πλατείας. Νέα δαπεδόστρωση με πλάκες μαρμάρου, νέες δεντροφυτεύσεις με 60 μεγάλα δέντρα (Κουτσουπιές και Γρεβιλέες) εκατέρωθεν της νοητής εξόδου της Ερμού. Με κύριο στόχο την πλούσια σκιά, για τους επισκέπτες και τους περαστικούς.
  • Κοντά στα δέντρα θα τοποθετηθούν μεγάλα καθιστικά και ανάμεσα στις δεντροστοιχίες θα κατασκευαστούν πέργκολες . Ενώ ειδικά φωτιστικά πάνελ, κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα φαίνονται, όμως όταν βραδιάζει θα ανάβουν ταυτόχρονα με το φανάρι των πεζών.

Το χρονοδιάγραμμα των δύο έργων ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, το ανακοίνωσε μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΡΤ.

Απώτερος σκοπός είναι να ενισχυθούν όπως είπε χαρακτηριστικά, τα «Αστικά πνευμόνια» της Αθήνας. Όπως είναι ο Εθνικός κήπος, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος του Στρέφη και ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Είναι πια θέμα χρόνου. Περνάμε στην επόμενη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας από την πρώτη στιγμή, που είναι τα μόνιμα έργα. Όταν λέμε μόνιμα έργα, εδώ τώρα θα το πω πολύ απλά για την οικονομία του χρόνου, μεγάλα πεζοδρόμια και πολύ πάρα πολύ πράσινο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πόλη. Ξεκινάμε από το Σύνταγμα μέσα στον Αύγουστο. Η μελέτη του Συντάγματος, η οποία θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια εβδομάδα από σήμερα, για την τελική της έγκριση, είναι στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση της αρχικής μελέτης του Συντάγματος η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ» ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Στο επόμενο τρίμηνο θα βγει στον “αέρα” ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ το Γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο 2021 και χρειαστούν λίγοι μήνες για να συμβασιοποιηθεί καινα ξεκινήσουν τα έργα.

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στην ΕΡΤ