Πτώση Canadair στην Κάρυστο – Νεκροί πιλότος & συγκυβερνήτης

Canadair CL 215 / Photo αρχείου

Κατέπεσε “Canadair CL 215″ του ελληνικό στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών,  στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε στη φωτιά.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, το ΓΕΑ την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Νεκροί είναι ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο. Ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μπουλάς, και ο συγκυβερνήτης, 27χρονος Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη “μάχη” με τις φλόγες και δεν επέστρεψαν ποτέ, βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα.

 

Στο αποκλειστικό πλάνο της ΕΡΤ της μοιραίας πτώσης του “Canadair CL 215”, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το αποτέλεσμα ήταν το Canadair να εμφανίσει απώλεια στήριξης, πήρε κλίση δεξιά, κατέπεσε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Πάνω από το σημείο της πτώσης του Canadair πέταξε ελικόπτερο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση, ενώ πυροσβεστικό όχημα έχει προσεγγίσει το σημείο της πτώσης.

Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Nα σημειώσουμε, πως οι ρίψεις γίνονται πάντα με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη) και επίσης πάντοτε κάνουν ένα πρώτο πέρασμα πάνω από το σημείο για να εντοπίσουν επακριβώς πού πρέπει να κάνουν τη ρίψη. Το Canadair που έπεσε είναι ένα CL-215, είχε απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου, και δεν είχε σύστημα εκτίναξης για τον κυβερνήτη και τον  συγκυβερνήτη.

culpanews.gr με πληροφορίες από ertnews.gr