Ψήφος των αποδήμων: Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα (10/7) το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του. Οι Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 800.000.

Οπως δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς διατηρούν το εκλογικό τους δικαιωμα.

Η κ Κεραμέως επισήμανε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα κάνοντας λόγο για “ιστορική ευκαιρία”. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mέγκα: “Καλούμε και τους 300 να το υπερψηφίσουν. Ιστορική ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν ειναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο το ζήτημα των αποδήμων. Είναι σεβασμός προς τον απανταχού Ελληνισμό”.

Να σημειώσουμε ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών. Η διάταξη είναι ίδια με αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021. Τότε την είχαν υπερψηφίσει συνολικά 190 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση.